Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 Fördrink & tilltugg RABARBER- OCH FLÄ
DER DRINK Härligt svalkande i väntan på maten. Drinken blir god även utan vodka och med fruktsoda i stället för vin. GER 10 GLAS Blanda 4 dl konc rabarbersaft med 2 dl konc flädersaft och 4 dl vodka i en karaff. Lägg några isbitar i varje glas. Häll upp blandningen i glasen. Lägg i några färska myntablad och 3–4 jordgubbar i varje glas. Fyll på med torrt mousserande vin eller fruktsoda (ca 2 liter). Garnera gärna med en liten rabarberstjälk. mar FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. LAX- OCH ROMTÅRTA En klassiker på gästgiveriet i Kristianopel. Bakar du Betanialimpan (se sid 8) så använd gärna den till bottnen. FÖR 10–12 PERSONER 75 g smör ca 200 g kavring FYLLNING 150 g kallrökt lax i skivor 200 g varmrökt lax 3/4 dl finskuren dill 1 burk röd stenbitsrom (ca 75 g) 1 1/2 dl majonnäs 1 dl crème fraiche finhackad rödlök och dill till garnering peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Smält smöret. Skär brödet i bitar. Mixa det i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt det smälta smöret under mixning. 2.Tryck ut blandningen på bottnen i en plastfolieklädd form, ca 24 cm i diameter. 3.Ställ i kylen ca 2 timmar. 4.Skär den kallrökta laxen i mindre bitar. Ta bort ev skinn från den varmrökta laxen och mosa den med gaffel. Rör ihop båda laxsorterna, dill, rom, majonnäs, crème fraiche och 1 krm peppar. 5. Lyft upp brödbottnen och ta bort plasten. Lägg bottnen på ett fat. Bred ut fyllningen på brödbottnen. Ställ i kylen fram till servering. 6.Garnera med finhackad rödlök och dill precis före servering. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet, använd matfett och crème fraiche som är laktosfria. Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen. Gör äggfri: kontrollera brödet. Välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksätt den med lite fransk senap och dragon. BUFFÉ 6 –7 • 2 01 1 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40