Buffé 1
3 spett & 1 strut Äntligen grilldags! En het gril
lsäsong väntar. Då kan det behövas lite uppfräschning av klassikerna men också inspiration till lite förnyelse. Boken »Fixa grillen« innehåller det mesta för en lyckad grillsommar. Vi har valt ut tre smakrika spett samt en svalkande glasstrut som avslutning. TEXT TONY WALLIN RECEPT TOVE NILSSON & MIA ÖHRN FOTO ULRIKA EKBLOM Att skära råvarorna i bitar och trä på spett är både praktiskt smart och lite extra festligt. Gör spetten i förväg och lägg dem i kylen att ta smak från marinaden/smaksättaren. För festligare tillfällen bjuder man på lite olika sorters spett, varför inte ett med fi sk, ett med kyckling och ett med korv ochgrönsaker? Till vardagsgrillen kanske man nöjer sig med ett spett och ett tillbehör som passar extra bra till. Tove Nilsson, som är fl itig receptmakare i Buff é, har kombinerat det lite heta kycklingspettet med en krispig och fräsch nudelsallad, korv- och grönsaksspettet med en saff ransöverraskande potatissallad, och fi skspettet får enklast möjliga tillbehör i form av uppfriskande vattenmelon. SPETT MED CHORIZO, KYCKLING OCH PAPRIKA Färsk chorizo är fantastiskt gott och blir saftigt och smakrikt på grillen. Det går bra med vanlig chorizo (smakstark spansk korv) också. Eller varför inte en hemmagjord korv, se sid 16. FÖR 4 PERSONER 400 g chorizo (gärna färsk/rå) 600 g kycklinglårfilé 2 paprikor 2 rödlökar olivolja citroner PAPRIKARUBB 1 msk paprikapulver (gärna rökt) 1 krm kajennpeppar 1/2 msk finriven vitlök 2 msk olivolja 2 tsk salt 1 tsk nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda ingredienserna till paprikarubben. 2. Skär korven i bitar. Skär kycklingen i bitar (ca 3/filé). Massera in rubben i kycklingen. Låt stå minst 10 minuter. 3. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Trä chorizo, kyckling och grönsaker på grillspett. 4. Grilla runt om ca 15 minuter. Kontrollera att kycklingen och korven är klar, grilla annars vidare! 5. Servera spetten med potatissallad med saffransvinägrett (se recept sid 12). Grillade citronhalvor är också gott till. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera för säkerhets skull korven. En grillbok som innehåller det mesta, av de bästa! BengtGöran Kronstam, Jan Gradvall, Liselotte Forslin, Mia Öhrn, Mia Gahne och Tove Nilsson är ett namnkunnigt gäng när det gäller mat och dryck. De täcker in alltifrån grillbufféer och barbecue på svenska till desserter och drycker. Utgiven på ICA bokförlag. BUFFÉ 4 • 2 012 11