Buffé 1
Testlagat /APRIL Som testlagare är man ute i god
tid. Den lyckade laxen med dillolja lagade Magnus i Svalöv redan till Alla hjärtans dag, och julens hemstoppade salsiccia kom till användning långt före grillsäsongen hemma hos familjen Perisic i Partille. RECEPT & STYLING TOVE NILSSON FOTO EVA HILDÉN SMITH Det här kommer jag laga oſt a – supergott. Dessutom blev det vår middag på Alla hjärtans dag. Dilloljan passade utmärkt till fi sken, och vårprimörsalladen blir perfekt till sommarens alla grillkvällar, jag fullkomligt älskar att grilla. En genial rätt – tack för det underbara receptet! LAX I UGN MED DILLOLJA OCH VÅRPRIMÖRER Det brynta smöret till grönsakerna är klart när det börjar dofta knäck. Väl värt mödan! Laxen i ugn fi ck högsta betyg av familjen Laudon. Pappa Magnus visar upp tallriken. »Vi åt laxen på Alla hjärtans dag« Testlagare: Magnus Laudon. Ålder: 45 år. Bor: Svalöv. Gör: Jobbar som operatör inom rökgasstoftsomvandling. Familj: Fru och fyra barn. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 150°C. Skrubba 8 små knippmorötter. Skär bort den nedre, torra delen på 1 knippe sparris (250 g). Dela 1/2 knippe rädisor. Koka 600 g delikatesspotatis mjuk i lättsaltat vatten. Låt morötter och sparris koka med de sista 5 minuterna. Lägg 4 färska laxfiléer (à 125 g) på en bakpappersklädd plåt. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Ställ in mitt i ugnen ca 20 minuter, tills laxen är klar. Bryn 50 g smör under vispning i en kastrull. Ta från värmen. Låt stå tills det skiktar sig. Häll av potatis och grönsaker. Blanda med rädisor och den klara delen av det brynta smöret. Smaka av med salt och peppar. Blanda 1 dl finskuren dill, 1/2 skalad, finhackad vitlöksklyfta, finrivet skal av 1 citron och 4 msk olivolja. Ringla dilloljan över laxen och servera med primörsalladen. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. 30 BUFFÉ 4 • 2 012 Lammfärsrätter gillar vi! En god och snabblagad vardagsrätt med annorlunda kryddning. Barnen hade däremot lite svårt för paprikan och aprikoserna. Resterna blandade vi med ajvar relish och crème f aiche för mer styrka, och couscousen kokade i buljong för mer smak. TESTLAGARE: MONIKA WILLNER /43 ÅR/ LAND VETTER/GIFT, TVÅ BARN/TRIVS I SOMMAR STUGAN PÅ TJÖRN. MAROCKANSK FÄRSGRYTA MED MYNTAYOGHURT Körsbärstomater på burk ger en lyxig touch. Färsk mynta kan bytas mot 1–2 tsk torkad. FÖR 4 PERSONER Skala och finhacka 1 gul lök. Dela, kärna ur och tärna 1 röd paprika. Dela, kärna ur och finhacka 1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar). Grovhacka 8 torkade aprikoser. Fräs lök, paprika, chili, 1 msk finriven ingefära och 1 tsk spiskummin i 2 msk olivolja i en gryta. Tillsätt 400 g lammfärs och stek tills den är genomstekt. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillsätt 2 burkar körsbärstomater (à 400 g). Koka upp och låt småkoka under lock ca 15 minuter. Blanda ner aprikoserna i grytan. Småkoka ytterligare ca 10 minuter. Tillaga under tiden 3 dl couscous eller bulgur enligt anvisning på förpackningen. Blanda 2 dl matyoghurt (10 %), 1 tsk flytande honung och 1 kruka finhackad mynta. Smaka av med salt och peppar. Servera färsgrytan med couscous och en klick myntayoghurt. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt couscous med quinoa, bovete, ris eller bönor. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Fri från ägg.