Buffé 1
»Räkna med att studentens kompisar droppar in (ut
an förvarning). Därför kan det vara smart att bunkra med extra kycklingspett, bröd och ost.« SPARRIS- OCH PARMESANPAJ Smakrik paj med vårens första sparris. Laga den upp till 1 månad i förväg och frys in. FÖR 20–25 PERSONER (BUFFÉ) PAJDEG 300 g smör 7 dl dinkelsikt eller vetemjöl 4 msk kallt vatten FYLLNING 8 ägg 2 dl mjölk 6 dl vispgrädde 3 knippen färsk grön sparris (à 250 g) 7 dl riven parmesan eller väster bottensost späda salladsblad (t ex röda mangoldskott) salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg. 3. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen. 4. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt den gå upp lite över kanten. Nagga bottnen. 5. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. 6. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 7. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär varje sparris i 3–4 cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av, spola i kallt vatten och låt rinna av. 8. Fördela osten i pajskalet. Strö ut sparrisen och häll äggblandningen över. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen. 9. Låt pajen svalna. Skär den i rutor, ca 5 x 5 cm. Frys ev in. 10. Tina pajen om den är fryst. Värm ev ca 10 minuter i ugnen på 150°C. Garnera gärna med späda sallads blad. FÖR ALLA? Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg. Gör laktosfri: ersätt smör, mjölk och vispgrädde med laktos fria produkter. POTATISSALLAD MED VÅRPRIMÖRER Satsa på en lite finare potatissort i denna fräscha primörsallad. Gör gärna lite extra dressing och servera vid sidan om. FÖR 20–25 PERSONER (BUFFÉ) 2 kg potatis (t ex amandine) 250 g frysta gröna ärter 300 g salladsärter (sugar snaps) ca 200 g blandad sallad (t ex röd mangold, rucola, mâche) 150 g ärtskott flingsalt DRESSING 3 msk vitvinsvinäger 2 msk flytande honung 1/2 dl rapsolja 2 tsk flingsalt 2 krm nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skrubba och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, 15–20 minuter. Häll av och låt ånga av. 2. Dressing: Blanda ihop ingredienserna till dressingen. 3. Skiva potatisen och lägg i en skål eller bunke medan den fortfarande är ljummen. Slå över dressingen. 4. Tina de gröna ärterna. Koka salladsärterna ca 1 minut i lättsaltat vatten. Häll av, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Hit kan förberedas. 5. Blanda potatis, ärter, sockerärter, salladsblad och ärtskott strax före servering (gör du det för tidigt kan sockerärterna missfärgas av dressingen). Strö över lite flingsalt. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Underbar paj med parmesan och färsk sparris. MELON MED LIME Vackert och läskande tillbehör på buffén. FÖR 20–25 PERSONER (BUFFÉ) Skär 3 kg kärnfri vattenmelon och 2 lime i skivor. Lägg upp på ett fat. PROVA OLIKA POTATISAR Passa på att upptäcka en ny potatissort när du lagar salladen. Testa smörig amandine, nötig asparges, fyllig cecile eller rödskalig cherie, även kallad kärlekspotatis. 6 BUFFÉ 4 • 2 012 Potatissallad med mycket grönt – vårens fräschaste? tips!