Buffé 1
buffé ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt: 020
-83 33 33 (helgfri mån–fre 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-728 23 00 Adress: Box 6630, 113 84 Stockholm Besök/Bud: Hälsingegatan 49 E-post: red.buffe@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson (tjänstledig), Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Formgivare: Lars Eriksson Red.assistent: Richard Hante Webbredaktör: Sophie Ekman, sophie.ekman@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Film på ICA.se: Robert Kjessel Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anna Hedström, Christina Karlsson, Harriet Tiderman-Säfwenberg, Marie Wass Produktion: OTW Communication, Forma Publishing Group (miljöcertifierat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ICA.se/buffe hittar du information om rekvisita och matlagningsfilmer som visar de enklaste handgreppen. Där presenteras också vinnare i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kronor i månaden eller mer med ditt ICA Kort. Mer info på ICA.se Nästa nummer kommer 15 maj GRILLSPECIAL Nu blir det grill för hela slanten! Alltifrån barnens hajkbomber till Malin Söderströms sköna tre rätters på bryggan i Ångermanland. Och så packar vi picknick på påse, grillar gröna spett och presenterar de senaste grilltrenderna. Fresta med en potatisbakelse Martina Lindberg från Åby är en av andraprisvinnarna i Buffés potatistävling, som avgjordes i slutet av förra året. Nu kan du laga hennes recept på potatisbakelser i spröd filodeg med smak av Italien. ITALIENSK POTATISBAKELSE Läcker skapelse på potatissorten asparges, även kallad sparris potatis. Servera som förrätt eller tillbehör. Lägg en fuktad kökshandduk över filodeg som väntar på att användas. GER 12 STYCKEN 1 kg potatis (t ex asparges) 10 soltorkade tomater i olja + 1 msk av oljan 1 1/2 dl urkärnade kalamataoliver 50 g smör 1 rulle kyld filodeg (ca 250 g) 1 dl mjölk (3 %) 2 äggulor smör, olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. 3. Strimla de soltorkade tomaterna. Halvera oliverna. 4. Smält smöret. Pensla en muffins plåt med lite av smöret. 5. Skär filodegen i ca 10 x 10 cm stora bitar. ALLTID I BUFFÉ – 50 VINNARE! 6. Pensla varje filobit tunt med smöret. Lägg 3–4 filodegsark på varandra, lite omlott, i de smorda muffinsformarna. 7. Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt eller pressa genom en potatispress. 8. Vispa ner mjölk, 1 msk olja från tomaterna, äggulor och 1 msk smör. Blanda ner soltorkade tomater och oliver. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 9. Fyll filodegen med moset. Gratinera 10–15 minuter mitt i ugnen, tills moset blivit gyllenbrunt på toppen. Servera gärna med knaper stekt lufttorkad skinka, rucola och körsbärs tomater. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: läs innehållsdeklarationen på filodegen. Använd laktos- respektive mjölkfritt matfett och mjölk. »Mina potatisbakelser är snygga och smakar väldigt gott! Jag gör dem på asparges, en potatissort med lite nötig smak som passar bra ihop med soltorkade tomater och oliver. Filodegen bidrar med en härlig krispighet.« Namn: Matilda Lindberg. Ålder: 33 år. Bor: Åby, strax utanför Norr köping. Gör: Lärare men just nu föräldraledig. Familj: Sambo och två barn. Intressen: Resa, jympa, laga mat och baka. Vi lottar ut 50 ex av kokboken »Gör korv!« från Norstedts. TÄVLA OM 50 KOKBÖCKER Gör så här: Leta reda på svaren i tidningen och skriv ner rätt svarsrad på ett vykort. Skicka det till: Buffé 109 89 Stockholm, eller mejla raden till tavling.buffe@formapg.se eller gå in på ICA.se/buffe – senast den 7 maj vill vi ha ditt svar. Vinnarna presenteras på ICA.se/buffe från den 15 maj. 1. Svennebanan är gjord på? A. Högrev B. Lammbog C. Bananfärs 2. Studentbuffén ska vara? A. Överdådig B. Latsmart C. Småsnål 3. Ferran Adrià serverar? A. Personalen B. Släkten C. Pressen 4. Camillas curry innehåller? A. Enokimargarin B. Kantarellsmör C. Tryffelolja 5. Testlagarna testar? A. Lax i ugnen B. Lax på grillen C. Lax i woken Lingonpenslad högrev på grillen. Testlagarna grillar fl äskkarré. Barnens bästa hajkbomber. BUFFÉ 4 • 2 012 39 FOTO EVA HILDÉN SMITH