Buffé 1
CURRY Dilliga gurksnittar Grönsaksdipp i tilltugg
stappning. FÖR 4 PERSONER: Skär 1 gurka i ca 2 cm breda bitar. Gröp ur dem lite med en sked. Blanda 1 burk kesella 10 % (250 g) med 1 påse dippmix, t ex med dill och gräslökssmak. Fördela röran i gurkbitarna. Toppa med kräftstjärtar och en dillvippa. CAMILLAS DET ÄR INTE BARA KOSSORNA som får spring i benen av det första gröngräset. Varför inte packa picknickkorgen, bege dig till ett betessläpp och släpp loss vårkänslorna du med? REDAKTÖR CAMILLA THÖRNQVIST, CAMILLA.THORNQVIST@OTW.SE FOTO EVA HILDÉN SMITH Grönt på nytt Förläng hållbarheten på köpe basilika genom att plantera om den i en större kruka. Ställ ljust och vattna flitigt. Skörda stjälkarna just ovanför stället där bladparen delar sig. Då skjuter hela tiden nya skott. Använd basilika i t ex hemgjord pesto, till tomatsallad eller en god sås till grillat. Boktips Kolla kossan! Sticka en kaka Baka eller virka chokladbol- lar? I boken »Stickcafé« (Libris förlag) bjuder författaren Carine Johansson på såväl recept som virk- och stick beskrivningar till några av våra mest populära kakor och bakverk. Kul pyssel i dubbel bemärkelse! Gå in på ICA.se/ buffe och lär dig sticka en kaka du också. Betessläpp är ett vårrusigt nöje för hela familjen. Vi har listat bondgårdar från norr till söder som snart släpper ut sina kossor på grönbete. Gå in på ICA.se/buffe Grilla fänkål som Jamie Färsk fänkål är mums på grillen – här har jag inspirerats av ett recept ur kocken Jamie Olivers senaste kokbok »Jamie grillar« (The Bearded Lady). FÖR 4 PERSONER: Ansa 2 fänkål, spara ev fänkålsdill. Skär i cm-tjocka skivor. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av och låt ånga av. Stöt 1/2 tsk chiliflakes, 1 skalad vitlöksklyfta och 1 tsk flingsalt till en krämig paste i en mortel. Rör ner 1 dl olivolja, finrivet skal av 1 citron och 2 msk färskpressad citronjuice. Grilla fänkålen 2–3 minuter på varje sida. Servera med dressingen, riven parmesan och ev fänkålsdill. Fixa en hemmabar Få fart på festen med en egen »hemmabar«. Köp hem ingredienser till 3–4 drinkar och duka upp tillsammans med diverse drinktillbehör på lämplig plats. Skriv receptskyltar så är det bara för gästerna att blanda, skaka eller mixa loss. Glöm inte isen! VIT SPARRIS MED TRYFFELOLJA Tillhör du dem som lagade Buffés nyårs meny med oxfilé och tryffelsmör och nu har en massa olja med tryffelarom över? Njut den med vårens första vita sparris! FÖR 4 PERSONER: Bryt av den nedre, torra delen av 2 knippen vit sparris (à 250 g). Skala sparrisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten med en nypa socker (det mildrar beskan). Spola i iskallt vatten. Torka torrt. Pensla sparrisen med olja. Stek/grilla den runt om tills den fått fin färg. Salta och peppra. Lägg på en bädd av späda salladsblad, t ex mâche. Toppa med lufttorkad skinka och rostade pinjenötter. Ringla över 2 tsk olja med tryffelarom. TESTA ÄVEN OLJAN I… – risotto, omelett eller pasta med svamp. – majonnäs till hummer eller rökta räkor. – en soppa på jordärtskocka eller sparris. – potatismos till t ex köttgryta eller stekt lax. BUFFÉ 4 • 2 012 15