Buffé 1
INNEHÅLL 4 LATSMART STUDENTBUFFÉ Följ med hem til
l familjen Boström, som visar hur du fi xar enklaste buffén till studenten, dop eller bröllop. 11 11 ÄNTLIGEN GRILLDAGS! Tre spett på grillen och en strut med glass till dessert! Vi mjukstartar grillsäsongen med några säkra kort! 14 CAMILLAS CURRY Grilla fänkål som Jamie Oliver, testa vit sparris med tryffelsmak eller bjud på lite lyxigare grönsaksdipp. 16 LÄR DIG GÖRA KORV Svennebanan, Nilsson och brandslang… Gör korv som kocken Johan Åkerberg: enkelt & kul! 22 4 »Student, dop & vårkalas VÄLJ LATSMART BUFFÉ « SJUNG OM STUDENTENS … sjöng vi för Jessika* när hon sprang ut från plugget förra året. Det var flakåkning och gratulationer och sedan mat och skumpa med släkt och vänner – innan kvällens fest med kompisarna tog vid. Maten som serverades i lägenheten var mycket uppskattad, men tyvärr kommer jag inte ihåg så mycket vad det var. Den stod liksom inte i fokus under de knappa timmar som ungdomarna var hemma. Förra året tog också Eva Boströms son Magnus studenten. Eva, som varit matskribent i många år och fixat otaliga stora kalas, valde också att göra det riktigt enkelt: pimpad lax, nöttäckt brietårta, förpreppade grillspett, sallad och en långpannetårta, se sid 4. Hon kallade det latsmart festmat! Evas bufférätter kan ga- ranterat passa oavsett om det är studenten, någon Estelle som ska namnges eller kanske ett barnbarn som behöver hjälp med konfa-bjudningen eller kanske rent av ett bröllop i all enkelhet… ÄNTLIGEN HÖG TID att njuta av primörer och ljuvliga grilldofter. Hoppas nu mycket på att den omplanterade rabarbern ska ge rikligt med skörd. Vi har nämligen flera snålvattenhetsande rabarberrecept i det här numret, se sid 22. Och jag ska absolut fixa till lite sköna spett och lägga på grillen, se sid 11. Kanske blir det också en lördagseftermiddag med lite korvstoppning. En rackabajsare eller svennebanan låter frestande – ja, när man läser receptet alltså … Se sidan 16. Och till sist måste jag bara puffa för spare ribs med barbecue-sås från självaste El Bulli, se sid 21. Garanterat trestjärnigt goda! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se *Jessika är min fl ickvän Annikas äldsta dotter. Hon intygar att studentminglet har mindre fokus på det som serveras – bara det är gott! RECEPTREGISTER Barbecuesås 21 Bearnaisesås 19 Brandslang 17 Brieostårta med nötter 7 Cannelloni arrabbiata 31 Citron- och basilikasmör 27 Citronmarängtårta med passionsgrädde 9 Dilliga gurksnittar 15 Fiskspett med chili 12 Friterad lök 19 Glasstrutar med blåbärsparfait 13 Grillad fänkål 15 Grönsaks-couscous 19 Italiensk potatisbakelse 39 Knäckig rabarberpaj 23 Krispig nudelsallad 12 Krämig tomatrisotto 23 Kycklingspett med texmex-smak 7 Lammrackabajsare 18 Lasagne bianco med ärter och svamp 29 Lax i ugn med dillolja och vårprimörer 30 Lingonketchup 19 Marockansk färsgryta med myntayoghurt 30 Moose on the loose 18 Myntayoghurt 19 Peppargrillad fl ankstek med primörsallad 22 Pommes 19 Potatissallad med saffransvinägrett 12 Potatissallad med vårprimörer 6 Rabarber- och jordgubbsrutor 25 Rabarberkompott 26 Salsiccia med ljummen potatissallad 31 Spare ribs El Bulli-style 21 Sparris med tryffelolja 15 Sparris- och pamesanpaj 6 Sparrissoppa med räkor 31 Spett med chorizo, kyckling och paprika 11 Svennebanan 16 Thaispett 13 Vaniljparfait med rabarber 26 Varmrökt lax med mandeloch citronströssel 5 Örtsås med wasabi 5 BUFFÉ 4 • 2 012 3 21 FAMILJEMIDDAG PÅ EL BULLI Smaka på en meny som lagades till »familjen« på El Bulli. Spare ribs med barbecuesås ger en smak av trestjärnigt. 22 HETT PÅ GRILLEN Bjud hem bästa vännerna på premiärgrillning i trädgården. Överraska med sommarens heting – fl ankstek. 24 NJUT AV RABARBER Nu är den efterlängtade rabarbersäsongen igång. Fira med saftig sockerkaka, knäckig paj och syrlig kompott. 39 TÄVLA & VINN 50 KORVBÖCKER Ta chansen att vinna kokboken »Gör korv«. Och missa inte ännu ett vinnarbidrag från vår potatistävling. Spare ribs, sid 21