Buffé 1
Gott till korv MYNTAYOGHURT Svalkande sås till he
ta korvar. FÖR 4 PERSONER Dela, kärna ur och finhacka 1/2 röd chilifrukt. Blanda den med 2 dl matyoghurt (10 %), 1/2 dl finhackad mynta, finrivet skal av 1 lime, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Låt dra 30 minuter före servering. PRESSGURKA MED CHILI Sötsurt och starkt som passar till en ölkorv. GER CA 8 DL Vispa ihop 1 dl ättiksprit (12 %), 2 dl socker och 2 1/1 dl vatten i en bunke. Se till att sockret löses upp. Skär 1 gurka i tunna skivor. Dela, kärna ur och strimla 1 grön chilifrukt tunt. Blanda gurka, chili och 1 dl finhackad persilja med ättikslagen. Låt stå minst 30 minuter före servering. FRITERAD LÖK Rena godiset! FÖR 4 PERSONER Skala och skär 2 gula lökar i så tunna skivor som möjligt. Lägg skivorna i en bunke med iskallt vatten. Separera ringarna ordentligt och låt ligga i 30 minuter. Häll av i en sil och låt löken rinna av väl. Torka löken med hushållspapper eller en kökshandduk. Hetta upp 1 liter frityrolja till 160–170°C i en kastrull. Lägg i några lökringar för att se om oljan är varm nog. Fritera löken i omgångar och rör försiktigt om då och då så att den blir jämnt brun. Lyft upp löken med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite salt och servera. Förvara i lufttät behållare om det blir något över. LINGONKETCHUP Rökig ketchup med drag. GER 2 1/2 DL Skala och finhacka 1 schalottenlök. Dela 1/2 chipotle chilifrukt. Blanda detta med 1 paket frysta lingon (225 g), 1 dl socker, 1/2 dl rödvinsvinäger och 2 dl coladryck i en kastrull. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Koka upp och låt småkoka 1–1 1/2 timme. Mixa gärna slät. Smaka ev av med salt, peppar, socker och vinäger. Servera ketchupen kall. FÖR ALLA? Myntayoghurt. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell. Pressgurka med chili. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Friterad lök. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Lingonketchup. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. POMMES Dubbelfritering är knepet för bästa smaken. FÖR 4 PERSONER Skär 4 bakpotatisar (ca 1,2 kg) i 1 1/2 cm tjocka stavar. Lägg dem i kallt vatten ca 30 minuter. Häll av och låt rinna av väl. Torka dem torra med en kökshandduk. Hetta upp ca 1 1/2 liter frityrolja i en fritös/ kastrull till 140°C. Lägg i hälften av potatisen och fritera 5 minuter. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Upprepa med resterande potatis. Lägg stavarna på en bricka och ställ in i kylen, gärna över natten, det drar ut vätska. Ta fram potatisen så att den blir rumsvarm. Hetta upp fritösen/kastrullen med olja till 180°C och fritera 2–3 minuter, tills stavarna är gyllenbruna. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta och servera genast. OBS! Fritera försiktigt. Använd en kastrull med höga kanter (om du inte har en fritös) och ställ den på någon av spisens innersta plattor, så att risken för vältning och stänk minimeras. Ha lock till hands. Se till att inga barn är i närheten. GRÖNSAKS-COUSCOUS Nordafrikanskt korvtillbehör. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Ansa och skär 500 g grönsaker (t ex paprika, zucchini, lök, vitlök) i grova bitar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 2 msk olivolja, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Tillaga 2 dl couscous enligt anvisning på förpackningen. Blanda de rostade grönsakerna med couscous, 2 msk färskpressad citronjuice, 1 dl hackad persilja och 1 msk hackad mynta. Smaka ev av med salt och svartpeppar. Låt dra 30 minuter före servering. Garnera ev med lite persilja. FÖR ALLA? Pommes. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Grönsaks-couscous. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Gör glutenfri: ersätt couscous med quinoa, bovete, ris eller bönor. Bearnaisesås. Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: i stället för bearnaisesås, smaksätt t ex crème fraiche med lite fransk senap, hackad dragon, persilja, salt och peppar. BEARNAISESÅS Hemslagen bea är svårslagen! FÖR 4 PERSONER Smält 250 g smör och låt det svalna något. Skala och finhacka 1 schalottenlök. Lägg lök, 1 msk hackad färsk dragon, 1/2 tsk grovkrossad vitpeppar, 2 msk rödvinsvinäger och 1/2 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt småkoka tills all vätska kokat in i löken. Låt svalna något. Vispa ner 3 äggulor i löken. Vispa därefter ner det smälta smöret, först droppvis och sedan i en fin stråle under fortsatt vispning. Tillsätt 1 msk hackad persilja och 1 msk hackad dragon. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen ljummen (blir den för varm skär den sig) och rör om då och då före servering. BUFFÉ 4 • 2 012 19