Buffé 1
När syrenen blommar – då är det rabarbertid! KNÄC
KIG RABARBERPAJ Syrlig rabarber under knäckigt havretäcke med kolasmak. Smaskigt värre! Gör en hel långpanna med rabarber- och jordgubbskaka så räcker den till många. Annars blir den bara godare dagen efter! RABARBER- OCH JORDGUBBSRUTOR Saftig långpannekaka som bara blir godare dagen efter… Bara att röra ihop. Muscovadosockret ger en fyllig smak som påminner lite om knäck. GER 12 BITAR 300 g rabarber 1 liter jordgubbar (500 g) 200 g smör 4 dl socker 2 dl ljust muscovadosocker 4 ägg 5 1/2 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker ev vaniljglass eller vispad grädde till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Ansa och skär rabarbern i långa remsor. Ansa och dela jordgubbarna. 3. Lägg 2 ark bakplåtspapper omlott i en långpanna, ca 30 x 40 cm. 4. Smält smöret. Blanda ihop socker, muscovadosocker och ägg i en bunke. Rör ner mjöl och vaniljsocker Tillsätt smöret och rör till en jämn smet. Häll i långpannan. 5. Fördela rabarber och jordgubbar över smeten. 6. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna. 7. Skär kakan i ca 10 cm stora bitar. Servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri glass eller grädde. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett och mjölkfri glass, t ex Tofuline, Oatly eller byt grädde mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. FÖR 6 PERSONER 500 g rabarber 2 dl havregryn 2 dl socker 1 3/4 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1 krm vaniljsocker 125 g smör 1/2 dl vispgrädde 1/2 dl ljus sirap smör till formen vaniljglass till servering GÖR DÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna. 4. Ansa och skär rabarbern i ca 4 cm stora bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Bred på smeten. 5. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg. Servera gärna ljummen med vaniljglass. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Gör laktosfri: ersätt smör, grädde och glass med laktosfria produkter. Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt grädde mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Servera med mjölkfri glass, t ex Tofuline eller Oatly. Gör äggfri: välj äggfri glass. SKÖRDA HELA STJÄLKEN Ryck upp rabarbern försiktigt men bestämt så att hela stjälkfästet kommer med. Resterna kan annars skada roten. FRYSA RABARBER… går alldeles utmärkt. Skär stjälkarna i mindre bitar och frys in i plastpåsar. Toppen att ta fram när höstmörkret sänker sig. MER ÄN BARA PAJ Rabarber passar ypperligt i t ex en chutney, till fetare fiskar, fläskkött, anka eller i en persisk lammgryta. BUFFÉ 4 • 2 012 25 Tips!