Buffé 1
Ladda inför grillsäsongen: GÖR EGEN KORV! Kan man
göra köttbullar och hamburgare så kan man göra egen korv. Svårare är det inte. Du kan välja att mala kött och göra din egen korvsmet. Men du kan också köpa färdigmalen köttfärs om du vill göra det enkelt för dig. Så inleds boken »Gör korv!«. Och enkelhet är ett grundläggande ord för kocken Johan Åkerberg (känd från bland annat Buffé) som står för recepten. Det ska dessutom vara kul. Bjud in några vänner och gör korv som passar just din smak! Viktigast: Håll kallt! Håll rent! TEXT TONY WALLIN RECEPT JOHAN ÅKERBERG FOTO PEPE NILSSON SVENNEBANAN GER CA 15 KORVAR 1 kg högrev 200 g späck 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 2 msk rödvinsvinäger 3 dl rött vin 1/2 tsk kajennpeppar 2 tsk jodfritt salt 1 dl hackad persilja 1 dl ströbröd 1/2 tsk svartpeppar grisfjälster GÖR SÅ HÄR: 1. Putsa köttet. Skär det och späcket i 2–3 cm stora bitar. 2. Skala och skär lök och vitlök i skivor. 3. Lägg kött, späck, rödlök, vitlök, vinäger, vin och kajennpeppar i en bunke. Låt dra ca 12 timmar i kylen. 4. Sila av och spara vätskan. Vänd ner saltet i köttblandningen. Mal i köttkvarn. 5. Blanda det malda med 1 dl av vätskan, persilja, ströbröd och peppar ca 10 minuter i hushållsmaskin med degkrok eller ca 15 minuter för hand. 6. Provstek en klick färs och smaka av. Här är det de svenska nationalsmakerna som gäller: biff, pommes och bea. Men i stället för biff tar vi rödvinsmarinerad nötkorv. Vad kan gå fel här? Absolut ingenting! Naturligtvis bör denna goda korv serveras med hemgjord pommes och bearnaise. Då snackar vi världsklass! Här är korven stoppad i smala fjälster, ta gärna sådana om de fi nns i butiken. 7. Stoppa smeten i fjälster. Bind med steksnöre eller snurra fjälstret till 10–15 cm långa korvar. Låt hänga i rumsvärme och torka 1 timme. 8. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara i kylen upp till 1 dygn, då hinner smakerna utveckla sig. 9. Grilla eller stek korvarna i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg runt om. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfritt specialströbröd. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i ströbrödet. FRYS IN TILL GRILLEN Gör några satser korv och frys in. Perfekt att ha som komplement till allt annat som hamnar på grillen i sommar. 16 BUFFÉ 4 • 2 012