Buffé 1
Låt gärna köttet vila en stund efter grillning –
linda in det i lite smörpapper för att bevara värmen (och värm gärna tallrikarna – speciellt om det är lite kyligt ute). Skär sedan upp köttet i tunna skivor tvärs över muskeltrådarna så blir det som mörast. Dukat för grill middag i trädgården. Glöm inte att tända grillen i god tid så du får den rätta glöden. LÖRDAGSGRILL I Äntligen börjar trädgårdar och verandor att värmas upp och det är hög tid att kicka igång grillen. Passa på att bjuda in vännerna till en smakrik grillmiddag i trädgårdens grönska. Varför inte passa på att prova sommarens heting – flanksteken? AV LISA LEMKE FOTO ÅSA DAHLGREN 22 BUFFÉ 4 • 2 012 Flankstek är ett utmärkt grillkött tack vare sin jämntjocka, platta form. Den sitter på sidan, slaksidan/kållappen, på nötdjur. Trots låg fetthalt, ca 5 %, är det en både mör och smakrik styckningsdetalj. Salt och peppar räcker oftast gott som smaksättare. PEPPARGRILLAD FLANKSTEK MED PRIMÖRSALLAD Förutom hel flankstek kan vissa butiker ha färdigkryddad flankstek skuren i stavar. Det går också bra med t ex ryggbiff eller nötytterfilé. FÖR 4 PERSONER ca 800 g flankstek 1 stor vitlöksklyfta salt, grovmalen svartpeppar olivolja PRIMÖRSALLAD 1 knippe grön sparris (250 g) 150 g sockerärter 100 g sallad (t ex romansallad) 1–2 kvistar dragon 1 msk färskpressad citronjuice ev ätliga blommor till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skal och finriv vitlöken. Gnid in köttet runt om med vitlök, 1 1/2 tsk salt och 2 tsk peppar. 2. Primörsallad: Bryt av den nedre, torra delen på sparrisen. Koka sparrisen precis mjuk i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Låt sockerärterna koka med sista minuten. Häll av, spola i kallt vatten och låt rinna av. 3. Blanda sparris och sockerärter med hela salladsblad och plockad dragon. 4. Vispa ihop en dressing av citronjuice, 2 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar. Ringla dressingen över salladen strax före servering. Garnera ev med ätliga blommor. 5. Grilla flanksteken över fin glöd 5–7 minuter på varje sida (eller stek i grillpanna). Lägg köttet åt Grilltips