Buffé 1
Bra smak, härligt utseende och belåtna magar! Lät
tomatsåsen puttra ca 1 timme, det vinner den på. Extraplus för konserverade körsbärstomater, men eſt ersom vi gillar het mat körde vi ner 6 peperoncini. Bytte också f yst spenat mot färsk. Tips – testa lite riven muskot i ricottan! TESTLAGARE: ELIN BOHMAN/29 ÅR/STOCKHOLM/SAMBO/JOURNALIST, ITALIEN-FRÄLST OCH KONSERTFREAK. »Steka korv och koka potatis, det gick i ett nafs.« Min 15-åriga dotter föll genast för denna soppa. Vi skalade räkorna medan den kokade för Under julen hade vi lite tid över och gjorde fem meter salsiccia. Den tog vi nu f am f ån f ysen och använde till den här rätten. Steka korv och koka potatis, det gick i ett nafs. Dressingen piff ade till alltsammans. Bra med smak. Ungarna bara åt och var tysta. TESTLAGARE: SANDRA PERISIC/37 ÅR/ PARTILLE/MAN OCH TVÅ DÖTTRAR/ BAKAR GÄRNA SURDEGSBRÖD. att spara tid. Rätten blev så snygg att vi la upp en bild på Facebook som fi ck många hungriga kommentarer. Och den var mycket, mycket god. Det här äter vi igen! TESTLAGARE: MARI LEMON/47 ÅR/SUNDSVALL/TONÅRSMAMMA/GILLAR ATT RESA OCH UPPLEVA OLIKA KULTURER. CANNELLONI ARRABBIATA Arrabbiata betyder arg på italienska, men här syftar det på chilihettan i tomatsåsen. Mums! FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Skala och finhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Dela, kärna ur och tärna 1 röd paprika. Fräs lök, vitlök, paprika, 2–3 krm chiliflakes och 1 tsk timjan i 2 msk olivolja i en kastrull tills löken mjuknat. Tillsätt 2 burkar körsbärstomater (à 400 g). Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt koka under lock ca 15 minuter. Pressa vätskan ur 400 g fryst, tinad bladspenat. Blanda med 1 burk ricottaost (250 g). Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Täck bottnen av en form, ca 20 x 30 cm, med hälften av tomatsåsen. Fyll 1 förpackning färska lasagneplattor (200 g) med spenatsmet. Rulla ihop till rullar på längden. Lägg rullarna i formen. Täck med resten av tomatsåsen och 2 rivna mozzarella (à 125 g). Ställ mitt i ugnen 20–25 minuter, tills osten har fått fin färg. Servera gärna med en grönsallad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: ersätt ricottan med t ex laktosfri färskost och mozzarellan med laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: ersätt ricotta och mozzarellan med t ex tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: använd äggfri pasta. SALSICCIA MED LJUMMEN POTATISSALLAD Att först koka lök i buljong och vinäger ger en extra smakrik dressing till potatissalladen. FÖR 4 PERSONER Koka 1 påse delikatesspotatis (900 g) mjuk i lättsaltat vatten. Skala och finhacka 4 schalottenlökar. Lägg lökhacket i en liten kastrull med 1 dl vatten, 1 1/2 msk konc kycklingfond och 2 msk vitvinsvinäger. Koka upp och sjud under lock tills löken är mjuk. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt 2 tsk dijonsenap och 1/2 dl olivolja lite i taget under fortsatt mixning. Häll av potatisen och låt ånga av. Blanda med dressingen. Strimla 1 ask sockerärter (150 g). Halvera 1/2 knippe rädisor. Blanda potatisen med sockerärter, rädisor, 3 msk kapris och 1 påse babyspenat (65 g). Smaka av med salt och peppar. Grilla eller stek 300 g färsk/rå salsiccia i 1 msk olja ca 15 minuter runt om, tills den är färdig. Servera med potatissalladen. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Kontrollera innehållet i korven för samtliga allergener. SPARRISSOPPA MED RÄKOR Snabblagad soppa med vårkänsla! Använd gärna dagsgammalt bröd till krutongerna. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Skär 3 skivor vitt bröd (gärna surdeg) i 1–2 cm stora tärningar. Blanda med 1 msk olivolja på en bakpappersklädd plåt. Strö över lite fling salt. Ställ mitt i ugnen och rosta 10–15 minuter. Skala 500 g frysta, tinade räkor. Bryt av och släng den nedre, torra delen på 500 g färsk grön sparris. Skär resten i mindre bitar, spara några sparristoppar till garnering och koka dem separat i lättsaltat vatten. Skala och finhacka 1 stor gul lök. Fräs i 1 msk smör i en stor kastrull. Tillsätt sparrisbitar, 3/4 dl vitt matlagningsvin, 8 dl vatten och 3 msk konc kycklingfond. Koka tills sparrisen är mjuk. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller i matberedare. Rör ner 1 dl crème fraiche. Tillsätt 2 msk färskpressad citronjuice. Salta och peppra. Toppa soppan med sparristoppar, räkor, 1 msk finriven pepparrot, krutonger och en klick crème fraiche. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och matfett. Kontrollera innehållet i fond och bröd. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme, och använd mjölkfritt matfett. Kontrollera innehållet i fond och bröd. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fond och bröd. BUFFÉ 4 • 2 012 31