Buffé 1
Studentsäsongen närmar sig. Gör som familjen Bost
röm och satsa på en lättfixad festbuffé med smaker som hör försommaren till – varmrökt lax, örtsås, sparris och färskpotatis… Krön kalaset med en smarrig citronmarängtårta och succén är given! TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT & STYLING EVA BOSTRÖM FOTO STEWEN QUIGLEY skolavslutningen, då lite tid fi nns att stå i köket innan. – Våga göra det enkelt för dig! Det P Grattis till studenten Magnus! Nu blir det kramkalas. VARMRÖKT LAX MED MANDEL- OCH CITRONSTRÖSSEL Piffa till den färdiga laxen med ett knaprigt strössel. Rosta gärna mandeln dagen före. FÖR 20–25 PERSONER (BUFFÉ) 3 kg varmrökt laxfilé med skinn MANDEL- OCH CITRONSTRÖSSEL 1 1/2 dl mandelspån 3 dl hackad bladpersilja finrivet skal av 3 citroner 3 msk riven parmesan olivolja flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Mandel- och citronströssel. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna. Hit kan förberedas. 2. Blanda mandel, persilja, citronskal, parmesan, 2 msk olja och 1 tsk salt försiktigt så inte mandeln krossas. 3. Sätt ugnen på 225°C. 4. Svep in fisken i aluminiumfolie. Ställ in i ugnen 15 minuter. 5. Lägg upp laxen på ett uppläggningsfat och strö över mandel- och citronströsslet. FÖR ALLA? Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ost alternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. lärde jag mig när min äldste son tog studenten… Jag gjorde på tok för många grejer, säger matskribenten Eva Boström. Så när yngste sonen Magnus tog studenten if ol var det få men väl utvalda rätter som dukades upp i villaträdgården recis som alla andra fester vinner en lyckad studentmottagning på bra planering. Speciellt som kalaset i regel sker samma dag som själva en solig junidag. Nu kan du också laga familjen Boströms smidiga kalasbuff é. Bjud på varmrökt lax med knaprigt mandelströssel, krämig örtsås med wasabisting, ostpaj med sparris och texmex-kryddade kycklingspett tillsammans med försommarens fräschaste potatissallad. Vad du än gör – missa för allt i världen inte den smarriga citronmarängtårtan med passionsgrädde och jordgubbar! – Komplettera buff én med ett gott surdegsbröd, kex och frukt. Givetvis passar den lika bra till dop, födelsedagar och ett enklare bröllop, tipsar Eva. Hoppas det ska smaka! ÖRTSÅS MED WASABI Krämig sås med sting av wasabi eller pepparrot som passar till det mesta. Går att förbereda upp till 2 dagar före festen. FÖR 20–25 PERSONER (BUFFÉ) Mixa 3 dl plockade örter (t ex persilja, dill, basilika), 3 msk wasabi eller riven pepparrot och 2 liter lättcrème fraiche med stavmixer eller matberedare. Krydda med 2 tsk salt. Smaka av och se om det behövs mer wasabi eller pepparrot. Ställ i kylen fram till servering. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. WASABI ÖVER? Wasabi är en given följeslagare till sushi men passar även utmärkt som smaksättare i en len avokadokräm till ugnsbakad lax, i majonnäs till t ex skaldjurscocktail, eller varför inte testa en krämig wasabisill till midsommar? BUFFÉ 4 • 2 012 5 tips!