Buffé 1
FISKSPETT MED CHILI OCH KORIANDER Det är hög imp-
faktor att använda citrongräs som grillspett, men det kan vara lite trixigt med fisk, så lägg gärna spetten i ett halster. Eller använd vanliga grillpinnar. FÖR 4 PERSONER ca 400 g laxfilé (skinnfri) ca 400 g torskrygg eller annan vit fisk ev 4 citrongräs 1 kruka koriander 1/2 röd chilifrukt 2 lime 4 bitar vattenmelon olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär fisken i ca 4 cm stora bitar. Varva dem på citrongräs eller grillspett (blötlagda träpinnar). 2. Finhacka koriandern. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda koriander och chili med 1/2 pressad lime och 3 msk olivolja. 3. Pensla spetten med oljan, salta och peppra. 4. Grilla spetten 5–10 minuter, tills fisken är klar. Grilla inte för länge, då blir fisken torr och faller sönder! Servera med lime och vattenmelon. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. KRISPIG NUDELSALLAD God sallad med thailändsk touch som passar till grill och picknick. Servera gärna med sweet chilisås. Vill man ha det extra krispigt låter man grönsakerna vara råa. POTATISSALLAD MED SAFFRANSVINÄGRETT Saffransgul potatissallad som för tankarna till paella. Gott till alla typer av grillat! FÖR 4 PERSONER ca 1 kg färsk- eller delikatesspotatis 1/2 g saffran (1 paket) 2 1/2 msk äppelcidervinäger 1/2 dl olivolja ev 3 salladslökar 150 g sockerärter 1 dl finhackad persilja 2 röda paprikor salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Borsta och koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt ånga av. Halvera potatisen. 2. Blanda saffran och vinäger i en bunke. Vispa i olivoljan. 3. Blanda den nykokta potatisen med dressingen. Smaka av med salt och peppar. 4. Strimla ev salladslök och vänd ner i salladen tillsammans med strimlade sockerärter och persilja. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Grilla paprikan. Blanda i salladen vid servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 12 BUFFÉ 4 • 2 012 FÖR 4 PERSONER 150 g glasnudlar 150 g salladsärter (sugar snaps) 1 röd eller gul paprika 2 salladslökar 1 1/2 msk finriven färsk ingefära 2 lime 1 tsk sesamolja 1 msk rapsolja 1/2 gurka 1 kruka koriander 1 dl hackade jordnötter (salta) salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär salladsärterna i grova strimlor. Kärna ur paprikan. Skär den och salladslöken i fina strimlor. Bryt nudlarna på mitten och blanda med grönsakerna. 2. Koka upp rikligt med vatten. Lägg i nudlar och grönsaker. Lägg på lock. Ta från värmen. Låt stå i 2–3 minuter. 3. Häll av, skölj i kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Blanda detta med riven ingefära, 2–3 msk pressad limejuice, sesam- och rapsolja. 4. Smaka av med salt, peppar och ev mer pressad limejuice. 5. Dela, kärna ur och tärna gurkan. Vänd ner den och hela korianderblad, toppa med hackade jordnötter. Servera med limeklyfta. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållsdeklarationen. Bengt-Göran Kronstam tipsar om alkoholfritt: »De som inte kan eller vill dricka alkohol har nu äntligen fått ett rött alkoholfritt alternativ som smakar mer än en torr, gniden vinbärssaft: Natureo Free Syrah (nr 1940). Föredrar du i stället vitt, prova Natureo Free Muscat (nr 1912) eller det bubblande Schloss Boosenburg (nr 1966).«