Buffé 1
KRÄMIG TOMATRISOTTO Tomaterna gör denna ljuvliga
risotto extra smakrik – och färgglad! Ska ätas nylagad. Saftig och mör fl ankstek direkt från grillen med smältande citron- och basilikasmör, vinstinn tomatrisotto och krispig sallad med färsk sparris och sockerärter. Ät och njut… FÖR 4 PERSONER 3 dl arborio- eller carnaroliris 8 dl vatten 2 msk konc kycklingfond 1 gul lök 1–2 vitlöksklyftor 3 dl torrt vitt vin (oekat) 1 burk körsbärstomater (400 g) 2 + 1 dl finriven parmesan olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten och kycklingfond i en kastrull. Håll varmt. 2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs detta ca 2 minuter i 2 msk olja i en kastrull. 3. Tillsätt riset och fräs någon minut, tills det är glansigt och nästan transparent. Häll på vinet och låt koka in under omrörning. 4. Tillsätt tomaterna. Späd med buljongen i omgångar och låt den sakta koka in i riset. Rör då och då. Efter 20–25 minuter är risotton klar, det ska bli som en lös gröt och riskornen ska vara »al dente«, dvs ha en liten hård kärna kvar. 5. Rör ner 2 dl parmesan. Tillsätt mer buljong om den känns för tjock. Smaka av med salt och peppar. Servera med resten av osten vid sidan av. TRÄDGÅRDEN sidan och låt det vila 5–10 minuter, gärna inlindat i lite smörpapper för att bevara värmen. 6. Skär upp flanksteken i skivor tvärs över muskeltrådarna. Servera med skivat citron- och basilikasmör, tomatrisotto och primörsallad. FÖR ALLA? Peppargrillad flankstek med primörsallad. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Krämig tomatrisotto. Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden och välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Känsliga ägg allergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. Citron- och basilikasmör. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. CITRON- OCH BASILIKASMÖR Smöret går utmärkt att förbereda och ha liggande i frysen – gör därför gärna en stor sats på en gång. Perfekt inför grillsäsongen! FÖR 4 PERSONER, GÖR SÅ HÄR: Finriv skalet av 1 citron. Mixa 1 stor skalad vitlöksklyfta med blad från 1 kruka basilika, 1 msk färskpressad citronjuice och 1 msk olivolja med stavmixer eller i en liten matberedare. Tillsätt 150 g rumsvarmt smör och fortsätt mixa. Rör ner citronskal, 1 krm salt och 1 krm peppar. Fördela smöret på bakplåtspapper och rulla ihop till en tajt korv. Lägg i frysen minst 30 minuter. Ta fram 5 minuter före servering och skär i skivor. SÅ FÖRBEREDER DU ALLT Gör gärna citron- och basilika- smöret dagen före och lägg i frysen. Förbered och tänd grillen sam- tidigt som du börjar med risotton. Låt den stå medan du grillar eller steker köttet, gör salladen och tar fram smöret. Vänd ner parmesan i den fort- farande varma risotton och skiva smöret strax före servering. BUFFÉ 4 • 2 012 23