Buffé 1
Latsmart buffé KYCKLINGSPETT MED TEXMEX-SMAK Läck
ra spett som det är lätt att göra många av – kan givetvis grillas på utegrillen också. FÖR 20–25 PERSONER (BUFFÉ) 2 1/2 kg kycklinglårfilé 3/4 dl rapsolja 3 msk hackad oregano eller persilja salt MARINAD 1 dl soja 1/2 msk malen spiskummin 1 msk malen koriander 1 msk torkad oregano 1/2 msk chilipulver 1/2 dl chilisås av ketchuptyp GLAZE Läckert glansiga kycklingspett med texmex-smak. Populärt bland både stora och små. Mamma Eva Boström lägger sista handen vid studentbuffén. 1 dl rapsolja 3/4 dl chilisås av ketchuptyp GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg ca 50 grillspett av trä i blöt. 2. Skär kycklingköttet i ca 2 cm stora bitar. 3. Marinad: Blanda soja, kryddor och chilisås i en stor bunke. Lägg ner kycklingen och se till att alla bitar får marinad på sig. 4. Sätt ugnen på 250°C grill. 5. Trä kycklingbitarna på spetten. Lägg dem på två bakpappersklädda plåtar. Pensla runt om med olja och strö över 2 tsk salt. 6. Sätt in en plåt åt gången högst upp i ugnen och grilla spetten 10–15 minuter. Hit kan förberedas. 7. Värm ev spetten 10–15 minuter i ugnen på 150°C eller ställ fram dem i rumstemperatur 1–2 timmar före servering. 8. Glaze: Blanda olja och chilisås. Pensla de rumsvarma eller ljumma spetten strax före servering med glazen. Lägg upp spetten på uppläggningsfat. Strö över hackad oregano eller persilja. FÖR ALLA? Fria från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BRIEOSTTÅRTA MED APRIKOSNÖTTER Köp hem en stor ost och förgyll den med aprikosglaserade nötter. Osten är godast rumsvarm. FÖR 20–25 PERSONER (BUFFÉ) 1 kg brieosttårta 200 g nötblandning (t ex cashew, hasselnötter, mandel) 200 g aprikosmarmelad 4 färska aprikoser surdegsbröd och kex GÖR SÅ HÄR: 1. Rosta nötterna i en torr och het stekpanna. 2. Tillsätt aprikosmarmeladen, sänk värmen och låt det koka ihop lite. Hit kan förberedas. 3. Ta fram osten i god tid. Värm nötblandningen på svag värme och häll den över osten. 4. Skär 1 färsk aprikos i småbitar och strö det över. Skär resterande aprikoser i klyftor till garnering. Servera gärna med skivat surdegsbröd och kex. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg om lämpligt bröd serveras till. Innehåller laktos och mjölkprotein. EVA DRYCKESTIPSAR Vi inledde studentkalaset med ett franskt mousserande vitt vin, Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (artnr 7688, 99 kr), och matchade buffén med rosé- vinet Tandarra på box (art nr 6731, 199 kr). Det är ett lättare sällskapsvin från Australien med somrig jordgubbssmak. Och så dukade vi upp en liten ölbuffé med alltifrån ljus lager till knäckig ale – i dag finns många sorter att botanisera bland! ICAs juice på äpple, vindruva och svarta vinbär hade vi som alkoholfritt alternativ. Man kan annars tänka sig öl och vin utan alkohol, äppelmust eller lingondricka. BUFFÉ 4 • 2 012 7