Buffé 1
Rabarberfrossa RABARBERKOMPOTT Äkta vanilj ska de
t vara i denna enkla men ack så goda dessert. Eller skippa glassen och servera den till mellanmål! FÖR 4 PERSONER (6 DL) 600 g rabarber 1 vaniljstång 1 1/2 dl socker 3/4 dl vatten vaniljglass eller lättvispad grädde och mandelflarn till servering Det fi nns över hundra sorters matrabarber med olika färg, smak och strävhet. Victoria med grönaktigt fruktkött hör till de vanligaste, med namn efter den brittiska drottning som (hittills) suttit längst på tronen. Rosenhagen, spangsbjerg, elmsfeuer och elmblitz är något mildare, mindre sträva sorter med vackert rosaröd kulör. VANILJPARFAIT MED RABARBER Gör parfaiten i god tid och förvara i frysen. Simsalabim har du en ljuvlig dessert att bjuda dina gäster på! FÖR 6 PERSONER 3 dl vispgrädde 3 äggulor 3/4 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker ca 12 biscotti (italienska skorpor) + extra till servering 2 1/2 dl rabarberkompott (se recept bredvid) eller färdig rabarbersylt TOPPING 1/2 rabarberstjälk 100 g jordgubbar 1/2 dl socker 1/2 dl vatten 1 krm stött kardemumma GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa grädden fluffig. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vänd ner grädden i äggvispet. 2. Krossa skorporna grovt. 3. Varva parfaitsmet, kompott eller sylt och skorpsmulor i 6 glas eller små formar. Avsluta med parfaitsmet. Ställ i frysen 4–5 timmar. 4. Topping: Skiva rabarbern tunt. Skär jordgubbarna i mindre bitar. 5. Koka upp socker, vatten och kardemumma i en kastrull. Lägg i rabarber och 26 BUFFÉ 4 • 2 012 jordgubbar. Ta från värmen. Låt stå och marinera minst 1 timme. 6. Toppa parfaiten med rabarber- och jordgubbsblandningen vid servering. 7. Servera gärna med några extra biscottiskorpor. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd savoiardikex från t ex Schär eller glutenfria skorpor, t ex Semper Cantucci Mandel. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär rabarbern, först på längden och sedan i 3–4 cm långa bitar. 2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång, frön, socker och vatten i en kastrull. 3. Koka upp och tillsätt rabarbern. Låt småkoka 5–10 minuter, tills den mjuknar. Låt svalna. 4. Servera kompotten med vaniljglass eller lättvispad grädde och mandelflarn. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt tillbehör serveras. FRÅN MEDICIN TILL MAT Rabarberroten inledde sin karriär som kinesisk medicinalväxt med laxerande verkan. Kända som kulinarisk vårprimör blev stjälkarna först med sockrets intåg på 1800-talet. SYRLIG OCH STRÄV GRÖNSAK Rabarber är en grönsak men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer från äppelsyra. Oxalsyra står för strävheten och varierar mellan sorter. LÄGGA RABARBER PÅ… är en förvrängning av uttrycket »lägga embargo på« där ett spanskt ord förväxlats med det ljudlika rabarber. Sugen på mer rabarber? På ICA.se/buffe hittar du recept på både marängtårta och muffi ns. ÅK PÅ RABARBERFESTIVAL För tionde året i rad arrangeras Rabarberfestivalen på olika platser i Sörmland, med start 19 maj på torget i Mariefred. Tävla om bästa rabarberpajen, handla i gårdsbutiker eller lär dig allt om matrabarber i Nordiska genbanken på Julita. Läs mer på rabarberfestival.se. Fakta