Buffé 1
TRE FRÅGOR Världens LAMYAI VOZZI & AIDAH SAMPHANI
BOR: På Väster i Lund. veganska smaker Från barndomens somrar i Thailand till ett litet kök på Kyrkogatan 21 i Lund. Nu har systrarna Lamyai Vozzi och Aidah Samphani samlat sina bästa recept i kokboken Vegansk street food. T GÖR: Driver Cashew vegan kitchen på Kyrkogatan i Lund där de erbjuder veganska luncher och bakverk. AKTUELLA MED: Kokboken Vegansk street food (Kakao Förlag). HAR ALLTID HEMMA: ”Enkelt. Cashew nötterna finns alltid i skafferiet och vi använder oss flitigt av dem i både matlagning och bakning.” Hur ser resan bakom boken ut? – Vårt intresse för mat började tidigt. Då många i familjen var vegetarianer blev det mycket fokus kring maten. Vår pappa, som var kock, såg det som en utmaning och överraskade oss med de mest utsökta måltider. Vi spenderade också många somrar i hans hemland Thailand och inspirerades av deras matkultur. – Att göra en kokbok har länge varit en dröm. Nu har vi äntligen fått chansen att samla våra bästa recept baserade på erfarenhet, barndomsminnen och favoriträtter från gatorna i Thailand. Varför veganskt? Berätta om Cashew vegan kitchen. – En av anledningarna till att vi startade det var det snåla veganska utbudet i vår hemstad Lund. Det började som en cateringverksamhet med fokus på råa bakverk, men eftersom vi båda har bakgrund som kockar kändes det självklart att maten också skulle vara med. Så vi började laga lunchbowls i vårt lilla kök på Kyrkogatan. Som det första helveganska stället i Lund var det efterlängtat. – Det viktigaste för oss är att ha omtanke om djur och miljö, men även omtanke om oss själva. Vi lagar mat från grunden, utan tillsatser och med smakerna och njutningen i centrum. Det är utgångspunkten både för Cashew vegan kitchen och den nya kokboken. / 13 BUFFÉ #03/2018 E H S I . T T A R E C E P P Å B U F F E