Buffé 1
INTERVJU BANANKAKA 10-12 BITAR INGREDIENSER 5 mog
na bananer, ca 700 g 100 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 2 ägg 3 ½ dl vetemjöl, 210 g 1 tsk bakpulver ½ tsk salt ½ tsk vaniljpulver smör och mjöl till formen GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. Smöra och mjöla en brödform, ca 1 ½ liter. 2. Skala och mosa fyra av bananerna. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Vispa först ner äggen och sen de mosade bananerna. 3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Rör till en slät smet. Häll över i formen. Skala och dela en banan på längden. Lägg med snittytan uppåt på smeten. 4. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter tills brödet är gyllene. Låt svalna och skär i skivor. › ”Är du ledsen? Här får du en skål med soppa.” Mat var ett uttryck för omtanke och kärlek, säger hon. Samma känsla har hon försökt överföra till sin egen familj. För Sofia handlar de bästa matupplevelserna inte bara om maten som serveras på tallriken, utan även om människorna, omgivningen och det dukade bordet. – I somras var vi i Toscana. TIPS! “Musik i bakgrunden, tända ljus och finporslin en vanlig dag gör under för stämningen runt bordet.” Det var ett enkelt toskanskt område med perfekta råvaror. Solen var underbar och barnen kunde springa runt. Maten vi lagade där smakade ljuvligt. Hade jag ätit den tomaten på en blåsig balkong i Stockholm hade den inte varit lika god. Det är verkligen atmosfären som gör det och den vill jag åt även i vardagen hemma. Det kan vara genom att duka vackert och tända ljus, eller smågrejer som att ställa fram smöret i en bytta istället för i smörpaketet. Samtidigt vill jag ha det avslappnat. Jag är obekväm med fine dining, det njuter jag inte lika mycket av även om maten är perfekt. Jag vill komma åt den varma, mysiga, avslappnade 24 BUFFÉ #03/2018 stämningen. Man får spilla på linneduken, det är ingen fara, den är skrynklig och kan tvättas tusen gånger om. Till den eviga frågan, hur hittar du inspiration till matlagning i vardagen med både jobb och småbarn? – Inspiration hittar jag mycket visuellt. Instagram är lättscrollat på tunnelbanan hem och jag blir mer inspirerad av känslan i en bild än av att läsa ett recept. Mitt sätt att orka få ihop den där härliga matupplevelsen är att laga enkel mat som inte tar för lång tid eller är för krånglig. – Eftersom vi inte har bil handlar vi lite och ofta. Jag kollar på vad vi har hemma och vad som är fint i affären just nu, snarare än att skapa en helt satt meny. Vi har en repertoar som vi återkommer till. Soppa en dag, pasta en dag, barnen vill gärna ha någon dag med ugnspannkaka där jag kan riva äpplen eller morot i, och gärna en dag med fisk. Det blir också mycket plock till middag, just för att alla kan ta det man tycker om istället för att bråka om att man måste äta allt. Jag vill gärna att man smakar, men man måste inte äta allt – det kan ta fem, sex gånger innan barnen inser att de tycker om något. Ruby, vår äldsta, var kinkig med maten när hon var liten. Jag läste en artikel om att det inte handlar om vad barnen äter på en dag, utan vad de äter på en