Buffé 1
PÅSK FRÖKNÄCKE MED KUMMIN GÖR SÅ HÄR INGREDIENSER
1 dl rismjöl 1 ½ dl sesamfrön 1 dl pumpakärnor 1 ½ dl solroskärnor ½ msk mortlad kummin 1 tsk örtsalt 2 dl hett vatten ½ dl rapsolja 2 tsk honung TIPS! Byt ut kummin mot mortlade fänkålsfrön, torkade örter eller finrivet citronskal för smakvariation. GRÖNSAKSPAJ 8 PERSONER INGREDIENSER 1 rulle kyld pajdeg, 250 g 3 ägg 250 g ricotta 3 dl riven lagrad ost, t ex västerbotten 1 tsk torkad timjan 1 riven vitlöksklyfta 2 stora morötter, gärna i olika färger 2 små zucchini, à ca 250 g salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga botten och ställ i kylen ca 20 minuter. 2. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i mitten av ugnen. Sänk temperaturen i ugnen till 175°C. 3. Vispa ihop ägg, ricotta, ost, timjan, vitlök, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Bred ut i pajskalet. 4. Skala moroten. Hyvla morot och zucchini på längden till långa tunna remsor med en skalare eller osthyvel. Det ska bli ca 30 stycken av varje. Lägg en morotsremsa och en zucchiniremsa på varandra och rulla ihop till en ros. Det ska bli ca 30 rosor. Fördela grönsaksrosorna i ett fint mönster i pajformen. 5. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, täck med folie mot slutet om pajen får mycket färg. Låt svalna lite. Servera pajen ljummen. 1. Sätt ugnen på 150°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten, olja och honung och rör ihop. Låt stå och svälla ca 20 minuter. 2. Bred ut smeten tunt på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Dra över bakplåtspappret på ett galler och låt svalna. Bryt i bitar och förvara knäcket torrt. NÄR DU BJUDER MÅNGA GÄSTER Förbered så mycket som möjligt så kan du slappna av när gästerna väl kommer. Det mesta går att laga en eller flera dagar i förväg. Ta hjälp av vår tidslinje på sidan 16! Tiden i ugnen kan behöva justeras om du skalar upp recepten, då det oftast tar lite längre tid. Med en varmluftsugn kan du tillaga flera formar eller plåtar samtidigt. Tänk bara på att våra recept är anpassade för vanlig hushållsugn med över- och undervärme – använder du varmluft så sänk temperaturen med ca 25°C. Lagar du stora mängder av något så börja med lite mindre kryddor än vad receptet säger och smaka dig fram. Använd portionsomvandlaren på buffe.se för att räkna om recepten! KROSSROSTAD POTATIS MED PARMESAN OCH DRAGONKRÄM 8 PERSONER INGREDIENSER 1,8 kg små potatisar, t ex delikatesspotatis ¾ dl olivolja 1 dl finriven parmesan salt, svartpeppar Dragonkräm 4 dl crème fraiche 1 dl hackad färsk dragon 1 msk dijonsenap 2 tsk vitvinsvinäger GÖR SÅ HÄR 1. Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av. 2. Sätt ugnen på 250°C. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt. Krossa den lätt med en gaffel. Ringla över oljan. Strö över 1½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. 3. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills potatisen fått färg och är krispig. Rör om då och då. Ta ut och strö över parmesan. 4. Rör ihop alla ingredienser till dragonkrämen och krydda med ¾ tsk salt och 2 krm peppar. › 17 BUFFÉ #03/2018 ›