Buffé 1
PÅSK FÖRBERED PÅSKVECKAN 1 VECKA INNAN Gör tårtan
och frys in. Baka fröknäcke. 2–3 DAGAR INNAN Lägg in sillen. Gör dressingen till grönsalladen. DAGEN INNAN Gör pajen. Koka potatisen och gör dragonkrämen. Laxen – rosta fröna, hyvla fänkålen och lägg den i kallt vatten, skär grapefrukten. Grönsallad – hyvla sparrisen och lägg i kallt vatten. Strimla sallads ärtorna. Gör grunden till drinken. SAMMA DAG Skär grönsakerna till cruditéerna och blanda löjromsdippen. Rosta potatisen och lammsteken. 1 TIMME FÖRE SERVERING Gör äggröran och skär avokado. Värm pajen och potatisen. Lägg upp salladen, den gravade laxen och lammsteken. Blanda drinken. TIPS! Dippen kan också göras med stenbits-, sikeller tångrom. GRAPE- OCH INGEFÄRSDRINK 6 PERSONER Blanda 4 dl röd grapefruktjuice med 1 ½ msk finriven ingefära, 1 dl färskpressad citronjuice och ½ dl honung. Låt gärna stå i kylen över natten. Sila och fyll i sex glas. Toppa med mousserande vin. CRUDITÉER Ansa och skölj färska blandade grönsaker, t ex rädisor, små knippmorötter, endiver, salladsärtor, gulbetor eller polkabetor. Skär i mindre bitar eller skiva tunt vid behov. TIPS! Lägg gärna grönsakerna i kallt vatten så håller de sig krispiga. LÖJROMSDIPP Blanda 2 dl smetana, 2 tsk finrivet citronskal, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Vänd ner 80 g löjrom. ÖRTSILL MED CITRON OCH LAGRAD OST 6-8 PERSONER INGREDIENSER 2 förp 5-minuterssill, à 420 g 2 dl crème fraiche 1 ½ tsk dijonsenap 2 tsk finrivet citronskal 2 dl hackade färska örter, t ex gräslök, basilika och persilja 1 krm salt 1 krm svartpeppar 1 dl smulad lagrad ost, t ex västerbotten GÖR SÅ HÄR 1. Häll av sillen och skär den i bitar. Mixa crème fraiche, senap, citronskal, örter, salt och peppar till en slät kräm. Rör ner sill och ost. 2. Lägg sillen i en väl rengjord burk. Låt stå i kylen minst 4 timmar eller gärna över natten. 16 BUFFÉ #03/2018 SILL MED GIN, ENBÄR OCH GURKA 6-8 PERSONER INGREDIENSER 2 förp 5-minuterssill, à 420 g 1 dl ättiksprit (12%) 2 dl strösocker 2 ½ dl vatten 2 lagerblad 2 msk mortlade enbär 10 svartpepparkorn ½ dl gin 1 liten rödlök 1 liten citron ½ gurka GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad, enbär och svartpeppar i en kastrull. Låt svalna och rör ner gin. 2. Skala och skiva löken tunt. Tvätta citronen noga. Skiva citron och gurka tunt. 3. Häll av och skär sillen i bitar. Varva sill, lök, citron och gurka i en väl rengjord burk. Häll på den kalla lagen och låt stå i kylen minst ett dygn före servering. › › › D . R E Y C K E B S T Å I P S P U F F S E