Buffé 1
INTERVJU POCHERADE PÄRON MED YOGHURT 4 PERSONER I
NGREDIENSER 2 stora päron, t ex Conference 2 msk honung 1 kanelstång 2 dl tjock yoghurt kanel och flytande honung till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skala, dela päronen på längden och kärna ur. Lägg i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Tillsätt honung och kanelstång. Sjud 10–15 minuter tills päronen är mjuka. Låt svalna i lagen. 2. Servera med yoghurt, honung och pudra över kanel. INGREDIENSER 4 ägg 2 msk ättiksprit (12%) 1 tsk salt 2 mogna avokador 2 msk olivolja ½ tsk chiliflakes flingsalt GÖR SÅ HÄR KOKOS- OCH Samma sekund du slappnar av blir det mindre komplicerat. vecka. Man kan vila i det. Det måste inte vara en perfekt måltid varje dag. Samma sekund du slappnar av blir det mindre komplicerat. Bakom Sofias härliga recept döljer sig även ett stort intresse för att förmedla ett hållbarhetstänk. Hon uppmanar till att köpa råvaror i säsong och så lokalproducerat som möjligt – då har man kommit långt. – Det är billigare att äta råvaror i säsong än råvaror som är svåra att få tag på och som fraktats långt. Har man möjlighet att äta ekologiska råvaror är halva jobbet gjort – det är smartare och bättre för miljön tycker jag. För mig blev det extra viktigt när jag fick barn. Dels för att jag ville föra över den positiva syn på mat som jag fick när jag var barn, dels för att jag vill att de ska må bra. Vilka är dina bästa tips för att få in ett mer hållbart tänk i matlagningen? – Den största grejen man kan göra är att välja bort kött i så stor mån man kan och klarar av. Det är priviligierat att kunna välja bort mat. Alla har inte den möjligheten, som att välja ekologiskt till exempel. Man kan göra det i det lilla, det man kan och har utrymme för. Det finns tips som gäller alla. Att ta hand om rester, att inte slänga mat. De flesta har grönsaklådan längst ner i kylen och till slut ser man inte vad man har där. Ta hand om morötterna istället för att de ligger där och blir dåliga. Gå igenom kylen ofta. Vi har mycket grönsaker som ligger och fylls på hemma hos oss. Då är det perfekt att rosta upp allt i ugnen och göra en soppa eller frittata. Det kan alla göra och är ingen ekonomisk påfrestning. Jag är inte perfekt själv – utan är på en resa. / 25 BUFFÉ #03/2018 MANGOSMOOTHIE MED MYNTA 2 STORA GLAS INGREDIENSER 250 g fryst mango 1 burk kokosmjölk, 400 ml 2 msk färsk mynta färska hallon att toppa med GÖR SÅ HÄR 1. Låt mangon tina ca 10 minuter. Mixa alla ingredienser slätt i en blender. Toppa med hallon. TIPS! “Skippa förpackningarna på bordet – häll över mjölk och juice i egna tillbringare, smör i en bytta och bär och frukt i små skålar.“ C 1. Knäck äggen i varsin kopp eller glas. Koka upp en vid kastrull med ca 2 liter vatten, sänk sedan värmen så det sjuder. Tillsätt ättika och salt. Gör en virvel i vattnet med en slev. Släpp ner ett ägg i taget, fös ev ihop ägget med sleven så det håller ihop. Låt sjuda 3–4 minuter. Lyft upp äggen med en hålslev. 2. Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur och skär i skivor. Servera äggen med avokado, olivolja, chiliflakes och salt. POCHERADE ÄGG MED OLIVOLJA OCH AVOKADO 4 PERSONER › F Å L P E R R E E P T B U F F E . S E