Buffé 1
Salladslök Gräslök Späd, mild stjälklök som är bå
de saftig och krispig. Ska helst tillagas så lite som möjligt. Vanlig i det sydostasiatiska köket. Schalotten & bananschalotten Rund löksmak med en ton av vitlök och lite sötma. Underbar i vinägretter och reduktioner till såser. Systerlöken bananschalotten har liknande smak men är större och har en avlång form. Silverlök Mild lök med silverglänsande skal och krispig konsistens. Finns främst höst och tidig vinter eftersom den inte tål lagring. Perfekt till burgaren. Perfekt balans mellan ört och lök. Ska helst ätas rå. Härlig i omeletter och sallader och obligatorisk till sillen. Syltlök Droppformad och vitskimrande liten lök. Tål inte lagring så bra utan bör läggas in så snart som möjligt efter skörd. Vitlök Gul lök Världens mest odlade lök och också den mest användbara. Dessutom billig och långlivad. Ju längre den lagras desto skarpare smak får den. Rå vitlök har en het och stickande smak och doft, men tillagad blir den söt och lite karamellig. Smakerna frigörs när löken hackas, rivs eller krossas. Steklök Knipplök Förväxlas ibland med salladslök, men är helt enkelt färsk gul eller röd lök med blasten kvar och en mildare smak. God att grilla. Små gula och röda lökar, smaken är densamma som hos stor gul och röd lök. Passar att tillagas hela exempelvis i grytor. Roscoff En mild lök med en något söt smak och lätt rosa inre. Rå passar den bra till sallad, men kan också användas i matlagning. Rödlök Purjolök Två lökar i en – den vita änden Pärllök Plattrund liten lök med mild smak. Släkting med gul lök. Passar bra att helsteka eller att trä på spett och grilla. med skir smak och den gröna änden med rejäl struktur och skarp smak och doft. Blir mjuk och söt vid tillagning. Smakstark men lite mildare än gul lök. Fin att pickla med äppelcidervinäger eller koka till rödlöksmarmelad.