Buffé 1
SÅ GÖR DU Lammstek i sex steg LAMMSTEK MED VITLÖK
OCH ÖRTER FÖR 4-6 PERSONER INGREDIENSER ca 1 kg urbenad lammstek 2 stora vitlöksklyftor 2 schalottenlökar 1 kruka rosmarin 1 kruka timjan 2 msk finrivet citronskal 2 tsk salt 1 tsk nymalen svartpeppar 1 krm chiliflakes 1 gul lök 2 morötter 2 dl vitt eller rött vin steksnöre smör och olja till stekning GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 125°C. Skala och skiva vitlök och schalottenlök. Hacka 2 /3 av rosmarin och timjan och blanda med citronskal, salt, peppar och chiliflakes. Ta bort nätet från lammsteken och putsa den om det behövs. Vik ut steken. 2. Stick flera djupa hål i köttet med en smal kniv och tryck ner vitlöken i hålen. Massera noga in ört- och kryddblandningen runt om. Lägg schalottenlök och resten av rosmarinen och timjanen på lammstekens insida och vik ihop den. Bind ihop med steksnöre. 3. Bryn runt om i smör och olja i en het panna tills steken får fin färg, ös under tiden. 60°C 21 BUFFÉ #03/2018 68°C 4. Lägg steken i en ugnsform. Tillsätt vinet i stekpannan och låt koka upp, häll över lammsteken i formen. Skala lök och morötter. Skär i bitar och lägg i formen. Sätt i en digital kökstermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i mitten av ugnen. 5. För ett kött som är rosa eller medium-rare, lite mjukare och nästan smörigt i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 60 grader. För medium-well done, lite fastare i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 68 grader. 6. Låt steken vila utan att täcka över den i minst 15 minuter. Klipp bort snöret och skär upp steken. Servera med lök och morötter. Ringla över skyn.