Buffé 1
RÅVARA I FOKUS GRÄSLÖKSSALT CA 2 DL TIPS! Gott at
t strö över fisk eller sallad. Passar också bra som gå bort-present! INGREDIENSER 100 g gräslök 100 g salt GÖR SÅ HÄR 1. Skiva gräslöken grovt. Mixa med saltet i en matberedare till en massa. 2. Bred ut till ett tunt lager på en bakpappersklädd plåt. Låt stå i rumstemperatur för att torka 2–4 dagar, tills saltet går att smula. Förvara i tättslutande burk i kylen eller frysen för längsta hållbarhet. ROSTAD RAMSLÖKSDIPP CA 2 DL INGREDIENSER 100 g färsk ramslök 2 ½ dl neutral olja 2 äggulor 1 ½ tsk dijonsenap 1 ½ tsk ättiksprit (12%) ¾ tsk salt GÖR SÅ HÄR LÖKPAJ 6-8 PERSONER INGREDIENSER Pajdeg 100 g kallt smör 3 dl vetemjöl, 180 g 2–3 msk kallt vatten 1 krm salt Fyllning 500 g schalottenlök 1 vitlöksklyfta 50 g smör 3 msk japansk soja 2 msk vitt vin 1 krm svartpeppar färsk timjan till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Skär smöret i tärningar. Blanda smör och mjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. 2. Tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. 3. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Tryck fast ordentligt på kanterna. Nagga botten med gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter. 4. Sätt ugnen på 200°C. Skala schalottenlöken och halvera. Skala och finhacka vitlöken. 6. Smält smöret i en kastrull och tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa på svag värme ca 10 minuter tills löken är mjuk. Häll på soja och vitt vin och låt koka in. Krydda med peppar. 7. Fördela den kokta löken i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills den är gyllene. Låt vila ca 10 minuter före servering. Garnera med färsk timjan. 1. Värm oljan i en kastrull till 170°C. Skiva ramslöken och sänk försiktigt ner den i oljan med en slev, det kan stänka lite av oljan eftersom ramslöken innehåller vätska. 2. Fritera ramslöken tills den får lite färg. Ta bort från värmen och låt oljan svalna, låt löken ligga kvar i oljan. 3. Mixa ihop äggulorna med senapen, ättikan och salt i en matberedare eller blender. Tillsätt oljan och löken, lite i taget under mixning. Smaka ev av med mer salt. TIPS! Byt ut ramslök till salladslök eller stjälkarna på färsk lök. 28 BUFFÉ #03/2018 › Ä T M R E G R Ö N T !