Buffé 1
INTERVJU Nybakad banankaka, bra kaffe och mobilfö
rbud. Det är Sofia Woods recept för en stämningsfull morgon. Dagens bästa stund ETT GRANATÄPPLE UPPLAGT på en skrynklig linneduk, en tallrik gröt i en antik tallrik eller jordgubbspaj serverad på en träbricka – matprofilen Sofia Wood kan få de enklaste råvarorna att se ut som små konstverk. Om du inte har besökt hennes Instagram-konto @sofia_wood – gör det nu. Här blandar Sofia bilder på barnen Ruby och Otis med härliga frukostbilder och fantastiska dukningar vid matbordet hemma i Enskede i Stockholm. Med en bakgrund inom modebranschen, och nu som marknadschef för ett auktionshus, lägger hon stor vikt vid det konstnärliga och estetiska. – Även om jag lagar enkel mat vill jag att det ska vara vackert. Jag vill skapa en atmosfär och känsla. Det är jätteviktigt oavsett om det är mat, inredning, konst eller mode. Det estetiska är en drivkraft, säger Sofia som är expert på att skapa ha-begär med sina bilder och recept. En vardagsfrukost blir dagens godaste mål om Sofia får bestämma. Enligt henne skapas rätt stämning med enkla medel: levande ljus, mobilförbud vid bordet, en bra kaffebryggare och en blond grapefrukt – alla dagar i veckan. 23 BUFFÉ #03/2018 – Jag tycker det är ett så lätt sätt att sätta stämningen för hela dagen – börjar det bra så är chansen större att det fortsätter bra! Sedan tycker jag verkligen frukostmat är bland det godaste som finns och kan äta det både till lunch och middag också, säger hon. UNDER HELGEN, framför allt söndagar, lyxar familjen till det med pocherade ägg med avokado, en god smoothie på kokosmjölk och något bakat som banankaka eller croissanter. – Mina barn vill gärna ha lite amerikanska pannkakor med lönnsirap och blåbär om de får önska. Men det viktigaste är att man har tid att sitta ner, prata lite och läsa tidningen tillsammans, säger hon. Själv skapade hon sina första matminnen vid köksbänken hemma i Australien där hon växte upp med sin australiensiske pappa och svenska mamma. Hon älskade att hjälpa till med att röra om och krydda grytorna som puttrade på spisen. – Mat var en stor grej i vår familj. Det fanns inte ett känslotillstånd som inte gick att botas eller förstärkas av mat. › TEXT JONNA DAGLIDEN HUNT RECEPT OCH STYLING SOFIA WOOD FOTO JOHANNA ÅKERBERG KASSEL