Buffé 1
Söndags Börja söndagspreppa! Med några enkla steg
får du både söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. preppen D VECKANS INKÖP 8 kycklingfiléer 3 broccoli, à 250 g 1 kg sötpotatis 2 dl färska örter 1 kruka färsk basilika 2 citroner 1 lime 1 liten rödlök 1 rött äpple 65 g babyspenat 65 g rucola 65 g blandade salladsblad 2 vitlöksklyftor 2 avokador 150 g salladsärtor 2 dl nötter eller frön 100 g soltorkade tomater 1 förp kokta linser, 380 g 1 förp vita bönor, 380 g ½ dl torkade tranbär 250 g valfri pasta 2 dl vispgrädde 5 dl matyoghurt 200 g halloumi ½ dl parmesan surdegsbröd FRÅN SKAFFERIET grönsaksbuljong flytande honung olivolja rapsolja salt flingsalt svartpeppar chiliflakes sambal oelek 33 BUFFÉ #03/2018 › ÖRTBAKAD KYCKLING TILL 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER INGREDIENSER 8 kycklingfiléer 2 dl hackade färska örter 1 msk finrivet citronskal 3 msk olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg kycklingen i en ugnsform. Blanda örter, citronskal, olja, 1 ½ tsk salt och ½ tsk peppar. Gnid in kycklingen med örtblandningen. 2. Sätt in i mitten av ugnen 20–30 minuter, tills kycklingen är genomstekt. Under tiden Skär broccolin och sötpotatisen. 3. Kyl snabbt ner fyra av kycklingfiléerna och förvara i en tättslutande burk i kylen. Låt ugnen stå på. ROSTAD BROCCOLI TILL 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER INGREDIENSER 3 broccoli, à 250 g 3 msk olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. Skär broccolin i mindre bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med olivolja, ½ tsk salt och ½ tsk peppar. 2. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter, broccolin ska ha lite tuggmotstånd. Under tiden Rosta nötter och frön. 3. Ta undan hälften av broccolin, låt svalna och lägg i en tättslutande burk. Förvara i kylen. Höj värmen på ugnen till 250°C till sötpotatisen. GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 250°C. Skala sötpotatisen, skär i cm-stora tärningar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olivolja, chiliflakes och salt. 2. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter tills den får färg, rör om efter halva tiden. Under tiden Mixa ihop peston. 3. Låt sötpotatisen svalna och fördela i två tättslutande burkar. Förvara i kylen. CHILIROSTAD SÖTPOTATIS TILL 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER INGREDIENSER 1 kg sötpotatis 3 msk olivolja 1 tsk chiliflakes ½ tsk salt SALTROSTADE NÖTTER OCH FRÖN CA 2 DL INGREDIENSER 2 dl blandade nötter och/eller frön 2 tsk olivolja 1 krm salt GÖR SÅ HÄR 1. Rosta nötter eller frön i oljan i en stekpanna tills de får lite färg. Strö över salt. Låt svalna. Förvara i en tättslutande burk. RÖD PESTO CA 2 DL INGREDIENSER 100 g soltorkade tomater ½ dl saltrostade nötter eller frön ½ dl riven parmesan 1 riven vitlöksklyfta ¾ dl olivolja 1 krm salt 1 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Förvara i en tättslutande burk i kylen. FOTO MATHIAS NORDGREN RECEPT OCH STYLING SOFIA NILSSON ILLUSTRATION JENNIE EKSTRÖM R F Ö R B E R E D E T H Ä