Buffé 1
Smart JORDNÖTSKYCKLING MED SALT CHILIGURKA Sesamo
lja och söt indonesisk soja, ketjap manis, sätter smak. GER 25 STYCKEN 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Sätt ugnen på 225°C. Skär ca 500 g kycklingfi lé i ca 2 cm stora tärningar. Lägg i en skål och blanda med 2 msk ketjap manis, 2 msk japansk soja och 2 msk sesamolja. Låt stå 30 minuter. 2. Lägg kycklingbitarna på en bakpappersklädd plåt. Strö över 1 ½ dl hackade salta jordnötter och blanda runt. Ställ in i mitten av ugnen 6–8 minuter. Låt svalna. Förvara övertäckt i kyl. 3. Dela 1 liten gurka på längden i 4 långa bitar. Kärna ur och skär längderna i ca 2 cm stora tärningar. Lägg i en bunke och blanda med 2 msk salt. Låt stå 1 timme i rumsvärme. 4. Skölj gurkan väl i ett durkslag. Blanda med 1 tsk chilifl akes. Lägg i en burk och häll på risvinäger så det täcker (ca 2 dl). Låt stå i kylen minst 1 dygn. 1 TIMME FÖRE SERVERING 5. Sätt ugnen på 125°C. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen och värm ca 10 minuter. 6. Trä kyckling och chiligurka på cocktailpinnar. Lägg upp på fat. & spritsigt Spritspåse. Fyll kalla såser direkt i engångsspritspåsar av plast, knyt ihop eller förslut med gummiband och förvara i kylen. När det är dags att klicka på såsen klipper man enkelt av påsens topp och spritsar loss! RÖKT LAX MED WASABIMAJO & SESAMFRÖN Här bjuds kallrökt lax som plockiga kuber med pepparrotssmakande majonnäs. GER 25 STYCKEN 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Skär bort skinnet från 600 g kallrökt lax i bit. Skär laxen i ca 2 cm stora tärningar. Förvara övertäckt i kyl. 2. Blanda 1 dl majonnäs med 1 ½ tsk wasabi och fyll i en spritspåse. Förvara i kyl. 1 TIMME FÖRE SERVERING 3. Häll ut ½ dl rostade svarta och/eller vita sesamfrön på en tallrik. Rulla laxkuberna i sesamfröna och lägg på ett fat. Spritsa på en klick wasabimajo. Lägg ut cocktailpinnar att ta med. 11 RÄKCROSTINI MED INGEFÄRSMAJO Gari, inlagd ingefära som brukar serveras till sushi, ger gott sting i räksnittarna. GER 25 STYCKEN 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Skala 1 kg räkor. Hacka räkorna grovt, spara ev några till garnering. 2. Blanda 1 dl majonnäs med 2 msk hackad gari och 1 tsk färskpressad limejuice. Krydda med ½ krm peppar. Blanda med räkhacket. Förvara övertäckt i kyl. 30 MINUTER FÖRE SERVERING 3. Fördela räkröran på 25 skivor crostini, strö över fi nrivet limeskal och färsk koriander. CROSTINI MED GETOST & BLÅBÄR Små färgklickar på plockfatet som överraskar smaklökarna. GER 25 STYCKEN 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Mixa 100 g getost av chèvretyp, 100 g färskost av philadelphiatyp och ½ dl frysta, tinade blåbär till en slät kräm. Lägg i en spritspåse. Förvara övertäckt i kylen. 1 TIMME FÖRE SERVERING 2. Spritsa getostkrämen på 25 crostini. Toppa med ca 1 dl hackade torkade blåbär eller andra torkade bär. Garnera ev med färsk timjan. FÖR ALLA-TIPS fi nns vid respektive recept på ica.se. B U F F É 4 • 2015 11 mingla som proffsen se ica.se/ buff e20år