Buffé 1
Snabba snitten med aprikos & ädelost Spinn vidare
på temat och pimpa buff én med wasabinötter, edamamebönor och räkchips i skålar. KÖTTBULLAR ASIA STYLE Smakrika köttbullar blir lätt favoriter på plockbuff én. Dessa har smak av lime, koriander och ingefära. GER 25 STYCKEN 400 g blandfärs 1 ägg 1 riven vitlöksklyfta 1 msk riven färsk ingefära ½ msk finrivet limeskal 1 dl hackad koriander ½ msk risvinäger 1 msk fisksås ½ tsk strösocker 1 msk sesamolja 1 msk majsstärkelse 2 krm salt ev färsk koriander till garnering SRIRACHAMAJO 1 dl majonnäs 1 tsk chilisås av srirachatyp GÖR SÅ HÄR: 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Sätt ugnen på 225°C. Blanda alla ingredienser väl. 2. Rulla 25 köttbullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. 3. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 5 minuter. Sätt på grill/övervärme och låt stå ytterligare ca 2 minuter, tills köttbullarna får fi n färg. Låt svalna. Täck och ställ kallt. 4. Srirachamajo: Rör ihop majonnäs och sriracha och fyll i en spritspåse. Förvara i kyl. 1 TIMME FÖRE SERVERING 5. Värm köttbullarna i en ugnssäker form ca 10 minuter på 125°C. 6. Lägg köttbullarna på ett fat. Stick i cocktailpinnar eller plastgaffl ar. 7. Klicka på srirachamajon och garnera ev med färsk koriander strax före servering. 14 APRIKOS MED ÄDELOST & PISTASCH Nötigt, salt och sött i en liten färgglad munsbit. Superenkel att göra. GER 25 STYCKEN 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Dela 13 torkade aprikoser i halvor, till två platta »skivor«. Förvara övertäckt. Skär 140 g ädelost i 25 bitar. Förvara övertäckt i kyl. Finhacka ½ dl skalade pistaschnötter. Förvara övertäckt. 1 TIMME FÖRE SERVERING 2. Lägg en bit ädelost på en halv aprikos. Strö pistaschnötter över. CROSTINI MED BRIE & TOMATPESTO Snittar med italienska smaker. GER 25 STYCKEN 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Blanda 8 hackade soltorkade tomater, 1 riven vitlöksklyfta, ½ dl hackad basilika, ½ dl hackad persilja, 1½ dl riven parmesanost och 1 msk tomatpuré. Förvara övertäckt i kyl. 2. Skär 300 g brieost i 25 bitar. Förvara övertäckt i kyl. 1 TIMME FÖRE SERVERING 3. Lägg en bit brieost på en crostini, toppa med tomatröran. Garnera ev med basilikablad.