Buffé 1
ROSTAD POTATISSALLAD MED BACON & SENAPSFRÖN Bästa
potatissalladen någonsin! SVECIAPAJ MED KARAMELLIG LÖK Ostpaj i behändiga bitar med härligt söt lök. GÖR SÅ HÄR: 1 DAG FÖRE FESTEN: FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) 1 kg små färskpotatisar 1 ½ msk gula senapsfrön 2 + 2 msk äppelcidervinäger 1 dl majonnäs 1 tsk hackad färsk rosmarin ½ dl hackad persilja 1 paket bacon (140 g) 1 ask körsbärstomater ½ hackad rödlök olivolja salt, peppar persilja till garnering GÖR SÅ HÄR: 1 DAG FÖRE FESTEN: 1. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna, lägg i senapsfröna och täck med lock tills de börjar poppa. 2. Tillsätt 2 msk äppelcidervinäger och låt koka ca 1 minut under lock på svag värme. Låt svalna. 3. Blanda majonnäs, 2 msk äppelcidervinäger, rosmarin, persilja och senapsfräset. Förvara övertäckt i kylen. 2–6 TIMMAR FÖRE SERVERING 4. Sätt ugnen på 225°C. 5. Dela ev potatisarna om de är stora. Lägg på en plåt och blanda runt med 3 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. 6. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills potatisen är mjuk. Låt svalna. 7. Strimla baconet och stek krispigt. Låt rinna av på hushållspapper. 8. Skär tomaterna i halvor. 30 MINUTER FÖRE SERVERING 9. Blanda potatis och bacon med majonnäs, tomater och rödlök. Garnera med persilja.Bjud gärna med skivad rostbiff . 27 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 4 ägg 3 dl crème fraiche 200 g riven lagrad svecia 50 g riven parmesan 100 g stenbits- eller löjrom smör salt, peppar dill och krasse till garnering PAJDEG 150 g kallt smör 4 ½ dl vetemjöl 4–5 msk kallt vatten 1. Börja med pajdegen. Skär smöret i tärningar. Blanda smör och mjöl till ett smul, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. 2. Tryck ut degen i en form med raka kanter, ca 20 x 30 cm. Låt degen gå upp 3–4 cm på kanten. Nagga bottnen med en gaff el. Ställ i kylen minst 30 minuter. 3. Sätt ugnen på 200°C. 4. Förgrädda pajskalet i 15–20 minuter. Ta ut och sänk värmen till 175°C. 5. Skala och skär löken i tunna skivor. Skala och hacka vitlöken. 6. Fräs den gula löken i 1 msk smör på medelvärme utan att den tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 3 minuter. Lägg lökfräset i pajskalet. 7. Rör ihop ägg, crème fraiche, ost, ½ tsk salt och 2 krm peppar. 8. Häll fyllningen i pajskalet. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter, tills äggstanningen stannat och pajen fått en gyllene färg. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen. 2 TIMMAR FÖRE SERVERING 9. Sätt ugnen på 125°C. Ta ut pajen ur kylen. Värm i ugnen ca 10 minuter. Skär pajen i bitar. Lägg på fat. 10. Vid servering: Toppa med svartpeppar och rom. Garnera med dill. Bjud gärna med skivad kallrökt lax. tips! Frys in som hel paj eller i bitar.