Buffé 1
ENERGI & EXTRA NYTTIGT 04-08 Tiderna blev lite op
timistiska igen. Mycket fokus på det egna välbefinnandet. De nya bantningsmetoderna slog igenom stort. I Buffé blev det energikickar och Extra nyttigt-sidor. Smoothies, sallader och yogarullar hamnade på matbordet. M å väl-trenden växte fram efter millennieskiftet, men det var nog först efter den dödsångestskapande akrylamiddebatten (2002), med bland annat chipsförbud som följd, som den tog fart på allvar. de nya metoderna. Montignac och Atkins var föregångare till GI och LCHF. Buff és dåvarande »hälsoguru« Cathrine Schück åkte hem till Montignac i Genève för att reda ut det här med snabba och långsamma kolhydrater – och det redan bannlysta sockret. montignac var positivt inställd till gåslever, vin, goda ostar och en bit mörk choklad, vilket gjorde honom omåttligt populär i Frankrike, något som i sin tur bidrog till stjärnstatus här. Montignacs metod byggde på diabetesforskning, vilket också gav hög trovärdighet. Buff é tog del av kunskapen utan att fastna för någon speciell metod, men fl era redovisades. stenålder vs njutning var ett exempel på detta. Två matglada eldsjälar möttes för att diskutera välmående. Staff an, distriktsläkare i allmänmedicin, utgick från den så kallade stenålderskosten. Michel, kock och sommelier, fi ck sista ordet med: »Blir det för mycket fokus på nyttigheter får jag chipsångest! Man måste få leva och ha det bra.« tandborstmetoden. Jag lanserade min egen metod för ökat välmående: Tillför inte mer bränsle än du gör av med. Träna, men inte mer än du orkar med. Och det var här som tandborsten kom in. Träningsprogrammet ska inte vara mer krävande än att man orkar göra det till en lika naturlig vana som att borsta tänderna. Och träningsperioden ska vara livet ut… Alltså inget jojobantande och inget jojotränande! maten mellan målen. En fyndig rubrik till en artikel om Mats Broström, som lagade maten till herrlandslaget som deltog i fotbolls-VM under sommaren. Trots rikligt med bra mat åkte Sverige ut i åttondelsfi nalen mot Tyskland, som sedermera tog brons. Vann gjorde Italien. grönkålen började användas till mer än julskinka och som långkål. Grönkålspesto till pasta (2004): 2 dl fryst grönkål mixas med 1 dl valnötter, 2 vitlöksklyftor, 1 dl riven lagrad cheddarost samt ca 1 ½ dl rapsolja. grön apelsinjuice stod näst på tur: 2–4 pressade apelsiner, 2–3 msk fryst grönkål och 1–2 msk honung mixas med is. Vi kickstartade dagen med fruktig gröt, bananyoghurt och gärna med lite spirulina och blågröna mikroalger. Pimpad frukostgröt kom att bli ett återkommande inslag. drinkar i olika former förekom också rikligt. Alla var inte enbart nyttiga, men många var det. Smoothies var hett. Först skrev vi att de skulle göras på yoghurt och banan med smaksättning av bär och frukt, sedan blev det havresmoothie (2 dl havremjölk, 1 banan, 5 aprikoser och 1 msk havrefl ingor mixas). Året efter räckte det med 5 dl drickfärdig apelsinjuice, 1 dl färska/frysta hallon och 2 bananer. ica lanserade serien Gott liv och uppmanade: Drick dig till hälsan. Vi skulle också »Bli kompis med kroppen« och satsa på 5 om dan. Ätmogen avokado och mango förgyllde den växande frukt & grönt-avdelningen liksom smarriga salladsblandningar. årets kock-tävlingen hade också grönt tema (2005). Man skulle komponera sallader till en lunchbuff é. Vi valde de tio bästa, som Niclas Rapp fi ck tolka för hemmaköket. Niclas var fl itigt återkommande kock under den här perioden, men så hade han också meriter som Årets gröna kock. Nu är han i ICA-köket. populära tio-serien, som startade 2005, fortsatte med mycket grönt och många energikickar. Och så var det smalt: lunchrätter med max 450 kcal och festmeny med endast 650 kcal till varje person! Och det var noga med energifakta. Alger fi ck en sida, och bönor och gryner skrevs det fl itigt om. L a belle epoque. Ett temanummer då vi struntade i det nyttiga – som en nödvändig motreaktion, tyckte vi... Och jag kan fortfarande känna smaken av chokladbakelsen med körsbär! Som beskrevs med: Den sammanfattar den syndiga njutningen, speciellt med ett glas Banyuls Grand Cru (nr 74405). Recept på ica.se. 22 I världen ... DET HÄNDE 04 Vladimir Putin omväljs som president i Ryssland. Grekland vinner fotbolls-EM. ROT-avdraget införs. Tsunamikatastrofen i Thailand och Indonesien orsakar minst 300 000 människors död. Över 500 av dessa var svenskar. 05 Videowebbplatsen YouTube öppnades. Sveriges nationaldag blev helgdag. Angela Merkel blev Tysklands första kvinnliga förbundskansler. 06 Stefan Ingves blir riksbankschef. Trängselskatten i Stockholm införs på prov. Mest framgångsrika vinter-OS (Turin) någonsin; totalt 14 medaljer, guld i ishockey. »Alliansen« bildas eſt er valseger över sossarna. Christer Fuglesang blir den förste svensken i rymden. Iraks ex-diktator Saddam Hussein avrättas genom hängning i Bagdad. 07 Ban Ki-Moon, Sydkorea, blev ny FN-generalsekreterare eſt er Kofi Annan. Airbus A380 togs i trafi k. Julia Tymosjenko tillträdde som premiärminister i Ukraina. Jan Björklund blev ny partiledare för Folkpartiet. Mona Sahlin tog över eſt er Göran Persson. 2007 satsade ICA stort på att stötta damlandslaget i fotboll. Inför VM i Kina tog ICA Kökets Leif Grönlund på sig ansvaret för att lära ut bättre matlagning – som han gav prov på i Buff é. Tyvärr räckte det inte; med två futtiga mål missades slutspelet. Men »svenska« Marta vann skytteligan (för Brasilien). ... OCH PÅ ICA