Buffé 1
tips på garnering kolla in ica.se/ buff e20år CIT
RON- OCH HALLONMOUSSETÅRTA En friskt somrig tårta. Bjud den som den är eller ställ den ovanpå chokladtårtan och impa med en riktig höjdartårta. GER CA 12 BITAR TÅRTBOTTNAR MED CITRON 4 rumsvarma ägg 2 dl strösocker 1 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 tsk bakpulver 1 msk finrivet citronskal HALLONMOUSSE 250 g svenska, frysta hallon (tinade) Spritsa arängsiffror Se ica.se/buffe/20år 2 gelatinblad 2 äggulor ½ dl strösocker 5 dl vispgrädde HALLONSÅS 125 g svenska, frysta hallon (tinade) 1 dl florsocker ev röd hushållsfärg sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten) GÖR SÅ HÄR: 1–2 DAGAR FÖRE FESTEN 1. Börja med tårtbottnarna. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smöra och mjöla 3 formar med löstagbar kant, ca 16 cm i diameter. 3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter. 4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. 5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och tillsätt citronskalet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. 6. Fördela smeten i formarna och grädda alla 3 formar samtidigt i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Känn med provsticka att bottnarna är genomgräddade. Låt svalna. 7. Lossa försiktigt bottnarna från formarna och linda in i plastfolie. Förvara i rumstemperatur. 1 DAG FÖRE FESTEN 8. Hallonmousse: Mixa hallonen och passera genom en fi nmaskig sil ner i en liten kastrull. Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp purén, ta från värmen. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och blanda med purén. 9. Vispa äggulor och socker fl uffi gt. Vispa 3 dl av grädden fast. 10. Rör ner purén i äggvispet. Vänd ner den vispade grädden och färga ev med hushållsfärg. Förvara övertäckt i kyl. 11. Hallonsås: Mixa hallonen, passera genom fi nmaskig sil. Blanda med fl orsockret. Tillsätt ev några droppar röd hushållsfärg. 2–8 TIMMAR FÖRE SERVERING 12. Vispa resten av grädden och vänd ner i moussen. 13. Montering av tårtan: Pensla bottnarna med sockerlag. Lägg en botten på ett fat och bred ut ca ¼ av moussen till ett jämnt lager. 14. Upprepa med övriga bottnar och mousse. Täck tårtan runt om med resterande mousse. Jämna till kanterna med palett eller stekspade. Dra sedan med palett eller stekspade som doppas i ljummet vatten för att få jämna och blanka kanter. Förvara i kyl. 1 TIMME FÖRE SERVERING 15. Ta ut tårtan ur kylen. Häll över hallonsåsen och bred försiktigt med en sked så det rinner ner längs kanterna. Garnera med bär. Bygg eget tårtfat på fot! Se ica.se/buff e20år. 37