Buffé 1
mer asiatiskt på hyllorna Koreanskt och afrikansk
t på tur! – För 20 år sedan var balsamvinäger nytt och exotiskt, och pesto lanserade vi för »bara« tio år sedan! Det berättar Marie Malmqvist, en av ICAs experter på smaksättare. – I dag är kokosmjölk och thai sweet chilisås självklara storsäljare. Senaste lanseringen är en grön thai sweet chilisås. Lite hetare och mindre söt än den klassiska röda. – Den är fantastisk till skaldjur, som den är eller utrörd med crème fraiche, tipsar Marie. Texmex och asiatiskt med thai i spetsen har slagit rot i de svenska köken. Nu tror Marie på ett ökat intresse för koreansk mat, som varit hett på krogen ett tag. Och att vi får se mer av olika afrikanska kryddor, till exempel berbere. Liksom japanskt. – I höst satsar vi på det japanska sojasortimentet, och i början av nästa år kommer det nya smaksättare som är något alldeles extra. Men vilka vill jag inte avslöja än… SUSHIRIS 1 DAG FÖRE FESTEN Tillaga 2 dl rundkornigt ris, gärna sushiris, enligt anvisning på förpackningen. Ta från värmen och låt stå 10 minuter utan att lyfta på locket. Rör ihop 2 msk risvinäger och 2 msk socker. Lägg riset i en stor porslinsform eller på ett fat. Stänk över vinägerblandningen, blanda försiktigt utan att mosa riskornen. Låt svalna. SUSHIRULLAR MED WASABIMAJO Pyssligt att göra, men succé på festen! GER 6 SMALA RULLAR À 8 BITAR 1 sats kokt sushiris (se ovan) 3 noriark ev rostade sjögräschips FYLLNING ½ gurka 150 g gravad lax i bit ½ kruka gräslök WASABIMAJO 1 dl majonnäs 1 ½ tsk wasabi GÖR SÅ HÄR: 1 DAG FÖRE FESTEN 1. Dela gurkan på längden och kärna ur. Skär i 6 långa tunna stavar. 2. Skär bort skinnet på laxen och skär laxen i lika långa bitar. 3. Lägg ut en tunn kökshandduk eller en bambumatta på bänken. Dela noriarken på mitten och lägg ett ark med den blanka sidan nedåt. 4. Bred ut ett ½ cm tjockt lager ris på noriarket, men lämna en 1–2 cm bred kant längs översta kanten så rullen kan förslutas. 5. Lägg på gurka, lax och några strån gräslök en bit från nedersta kanten. 6. Rulla försiktigt ihop noriarket, men ändå så hårt som möjligt, håll emot så att fyllningen inte faller fram. Rulla nästan ända fram till översta 15 kanten. Pressa ihop rullen och håll den så en liten stund. Fukta den översta kanten med vatten och rulla ihop hela rullen. Upprepa med resterande noriark. 7. Linda in rullarna i plastfolie. Förvara övertäckt i kylen. 8. Wasabimajo: Rör ihop majonnäs och wasabi. Lägg i en spritspåse. Förvara i kylen. 1 TIMME FÖRE SERVERING 9. Ta bort plasten och skär sushirullarna i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg rullarna på ett fat och spritsa över wasabimajon. Toppa ev med sjögräschips. »Serpentinremsor runt bordet blir ett härligt guldregn« smarta dukningstips Festligt med enkla medel. – Välj ett tema för dukningen. Håll samman färgerna så blir det ett lugnt intryck. Det säger Jeanette Rau, en av ICAs experter när det gäller det dukade bordet, och ger fler tips: – Köp en blombukett, klipp ner stjälkarna och sätt i små glas lite här och där. – Klistra upp serpentinremsor i taket eller runt ett bord så får du ett härligt guld-, silvereller färgregn. – Sätt stämning med olika ljusslingor, ta samma som du brukar ha i granen! – Ingen duk som passar? Kör på lakan! Lägg på ett billigt spetstyg; det ser lyxigt ut. Eller köp engångsduk i papper med linnelook. – Om festen är utomhus, häng filtar på stolsryggen. Mysigt, värmande och fint. Tips på hur du viker snygga servetter till festen hittar du på ica.se/buffe.