Buffé 1
AVOKADO MED ALGROM Algrom brukar man hitta på hyl
lan bredvid fiskrommen. Som variation kan man toppa avokadon med hackade, svarta oliver. FÖR 4 PERSONER 2 avokador 2 msk hackad gräslök 2 krm salt 1 krm svartpeppar rivet skal och pressad juice av 1/2 citron 4 msk algrom GÖR SÅ HÄR: 1. Dela, kärna ur och skala avokadorna. 2. Finhacka avokadoköttet och blanda med gräslök, salt, peppar, citronskal och -saft. 3. Forma till 4 ovala bollar. Toppa med algrom och gräslök. Servera med rostade brödsnittar. DRYCKESTIPS: 2001 Fortant de France Syrah Rosé, Frankrike (nr 2236, 50 kr), eller 2001 Les Fumées Blanches, Frankrike (nr 22139, 59 kr/BiB 3 liter 194 kr). FÖR ALLA? Avokado med algrom innehåller inte mjölk eller ägg. Ev kan spår av gluten förekomma i algrommen. Välj bröd till som passar vid ev allergi. FÄRSKA BÄR MED MYNTAGLASS En lättlagad glass av färdig vaniljsås som jag kryddar med hackad färsk mynta. Passar perfekt till limespetsade bär. FÖR 4 PERSONER 2 1/2 dl färdig vanilj sas, tex Kelda ca 2 msk hackad mynta 1 liter färska bär, tex hallon, jordgubbar och vinbär 2 msk strösocker rivet skal och pressad juice av 1/2 lime GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa såsen tjock. Smaksätt den med mynta. 2. Häll smeten i en rund form. Ställ in i frysen minst 5-6 timmar. 3. Spola formen hastigt med varmt vatten och stjälp upp glassen på ett fat. 4. Rensa bären. Blanda dem med socker och lime. 5. Servera bären med glassen. DRYCKESTIPS: Mousserande Jordgubbsvin, Österrike (nr 12950, 54 kr/1,5 liter 75 kr). Finns även som lättdryck (nr 1918, 29 kr, alkoholhalt < 0,5 %) . FÖR ALLA? Färska bär med myntaglass innehåller inte gluten. Mjölk och ägg ingår. Ändra så här till mjölkfritt: välj vaniljsås från OatJy. Äggfritt: välj Ädel vaniljvisp eller vaniljsås från Oatly.