Buffé 1
RULLADE PICKNICKMACKOR Av någon anledning är det
ofta godare att äta rullade mackor än platta. Bre färskost smaksatt med senap på tunnbröd. Lägg på skinkskivor och lite riven ost. Rulla ihop ganska hårt. Ta med något grönt vid sidan om. En annan variant är att göra mackan på plats. Ta med en tomatsallad på hackad tomat, finhackad vitlök, finhackad schalottenlök, basilika, olja och vinäger i en burk. Ta med rostat bondbröd i en påse vid sidan om. MYNTAN SPRIDER SIG I TRÄDGÅRDEN... Det finns många oväntade användningsområden för denna fräscha ört, förutom i drinkar och desserter där den är perfekt Överdosera inte, då smakar det tandkräm. Prova lite mynta i salladen. Eller gör som Nakna kocken: »capresesallad« på mozzarella, persika och myntablad. Servera med parmaskinka, olivolja och lite rostade pinjenötter. HALLONGROTTOR Det här är en klassiker - jag vågar lova att det här är det bästa receptet på hallongrottor. Och det perfekta komplementet till kaffetåren i bersån. Rör 250 g mjukt smör och 1 1/2 dl socker poröst. Arbeta in 4 dl vetemjöl blandat med 1 dl marsanpulver och 1 1/2 tsk bakpulver. Rulla ut till två längder och dela varje längd i ca 20 bitar. Forma bollar och lägg i pappersformar. Gör en ganska stor fördjupning i varje och lägg i en klick hallonsylt (1 -2 dl sammanlagt). Grädda ca 15 minuter i 175°C. YOGHURT MED BÄR OCH NÖTTER En fräsch sommardessert som man inte behöver snåla med, även om man tänker på kaloriintaget »Låt 1 liter mild naturell yoghurt rinna av i kaffefilter några timmar så att den går att skeda upp. Rosta ca 1/2 dl hasselnötter i torr, het panna. Skeda upp den avrunna yoghurten. Ringla över flytande honung och strö över nötterna. Servera med färska bär.» Inger Lind, Stockholm » Upptäckten av en ny maträtt betyder mer för mänsklig lycka än upptäckten HALLON- OCHUMEDRINK Mortia ca 1 dl färska hallon och 2 väl sköljda limefrukter skurna i bitar. Häll över i en shaker och tillsätt 112 dl vodka, ca 3 msk hallonlikör och krossad is. Skaka. Häll över i två glas utan att sila. Smaka av med lite sockerdricka eller cider så att det inte blir för syrligt. av en ny stjärna« Brillat-Savarin LUNCH I SOLEN Gör en kycklingsallad av köttet från 1 grillad kyckling och grönsaker, tex paprika, purjolök, tomater och avokado. Salta och pressa över lite citronsaft Sås: Skala 1 mogen mango och skär bort fruktköttet från kärnan. Grovhacka det och blanda med 21/ 2 dl gräddfil smaksatt med sweet chili (finns färdig kall sås att köpa).