Buffé 1
VILDRIS- OCH BONSALLAD Den här goda salladen pass
ar till både laxoch kycklingspetten. FÖR 8-1 0 PERSONER 1 paket vildrismix. 250 g 1 burk röda bönor (kidney beans), 400 g 200 g färska gröna bönor eller frysta 1 halv gurka 3 salladslökar SENAPSVINÄGRETT: 2 msk fransk osötad senap 1 pressad vitlöksklyfta juice av 1/2 citron 4 msk olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Tillaga rismixen enligt anvisning på paketet. 2. Häll av bönorna och spola dem i kallt vatten. 3. Förväll de gröna bönorna. Skala gurkan, kärna ur den och skär i halvmånar. Strimla salladslöken. 4. Blanda alla ingredienser till salladen. 5. Vispa ihop dressingen och blanda med salladen. Låt stå en stund så att smakerna blandas. FÖR ALLA? Vildris- och bönsallad innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. ROSTAD FARSKP0TAT1S FÖR 8-1 0 PERSONER 2 kg färskpotatis 2 tsk gult senapsfrö 2 tsk dillfrö 2 msk olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. Skrubba och halvera potatisen. 2. Krossa fröna lätt i en mortel. Häll olivoljan i en ugnssäker form tillsammans med fröna. 3. Vänd runt potatisarna. Rosta i ca 20 minuter tills de är klara och har fått vacker färg. Vänd då och då. Salta och peppra. FÖR ALLA? Rostad färskpotatis innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. JORDGUBBAR MED PECANNOTSTROSSEL En helt fantastisk dessert i all sin enkelhet. FÖR 8-1 0 PERSONER 2 liter jordgubbar PECANNOTSTROSSEL: 11/2 dl pecan- eller valnötter 50 g smör 2 dl havregryn 1 dl socker 1/2 dl lönnsirap vaniljglass till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj, rensa och halvera jordgubbarna. 2. Grovhacka nötterna. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn havregrynen lätt. Tillsätt nötterna och låt dem bryna med under omrörning en halv minut. 3. Rör i socker och lönnsirap och låt det smälta ihop. 4. Fördela jordgubbarna i glas, lägg en kula glass ovanpå och toppa med det ljumma nötströsslet. Servera genast. FÖR ALLA? Innehåller inte gluten, men barn under 18 år med celiaki rekommenderas inte havre. Mjölk och ägg ingår. Ändra så här till mjölkfritt: använd mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör och välj mjölkfri glass eller vaniljsås. Äggfritt: uteslut glassen och välj i stället vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.