Buffé 1
FRÅN SLÄTA KOPPAR TILL KRÄMIG A CAPPUCCINO. Dags
att öppna coff eeshop i vardagsrummet. En kopp på maten, skvaller över en fika, kaffe med dopp. Kaffe är till och med svenskare än sill och potatis, i alla fall enligt de invandrare som i en undersökning fick svara på vad de tyckte var mest typiskt för vårt land. Svaret? Kaffepausen. Men på senare år har den släta koppen fått sällskap av små starka espresso, stora skummande Cappuccino eller smaksatta Caffe Latte. Giovanni Masturzo, kaffe-expert på Kraft i Sundbyberg, kan allt om den nya kaffekulturen. Han berättar: "För tio år sedan fick jag en överseende klapp på axeln när jag pratade om espresso. Men espresso är ingen trend, det är kultur" Espresson upplevs som starkare än vanligt kaffe, men är egentligen snällare mot magen eftersom den innehåller mindre garvsyra. Och för den som vill ha lenare alternativ finns många varianter med mjölk: macchiato, cappuccino, caffe latte. Men i Italien dricker man bara kaffe med mjölk på morgonen, fortsätter Giovanni. "Du tar aldrig en cappuccino efter maten eller på eftermiddagen. Inte ens en macchiato med lite mjölk. Man äter inte heller mackor till kaffet." Giovannis entusiasm smittar av sig när han förklarar att espresso inte bara är en mörk rykande vätska, utan en dryck med oändliga möjligheter. Espresso kan upplevas på tusen olika sätt. Och det är inte svårt, hävdar han. "Man ska inte krångla till det. Espresso är det mest spännande kaffet, eftersom det finns så mycket man kan göra. Det är bara att prova sig fram - tycker du till exempel om mintchoklad kan du röra ned en bit i kaffet och göra en underbar kaffedrink. Vårt jobb är att ta fram ett riktigt bra kaffe i rosteriet. Sedan vill jag att var och en ska hitta sitt sätt att dricka det. Ingenting skulle göra mig gladare än om jag fick höra att 'Andersson i Aborrträsk' brygger sig en espresso och slår i några droppar brännvin. För mig skulle det vara ett bevis på att svenskarna tagit mitt kaffe till sig". Goda råd från Giovanni. •Förvara espressokaffet i kylskåpet. •Prova att packa kaffet olika hårt i filtret, tills du tycker att smaken är lagom stark. Det kan ta en fyra fem bryggningar. • Experimentera med olika kryddor, till exempel kardemumma, ingefära eller kanel, och ingredienser som choklad och mynta. •Servera kaffet i glas eller kopp så att det blir vackert för ögat också. Gevali a Mastr o Lorenz o är ett äkta italienskt espressokaffe, som vi har hämtat till Sverige. Vi samarbetar med en av Italiens bästa espressotillverkare, som i generationer har levererat sm espresso till italienska hem och restauranger. Med Gevalia Mastro Lorenzo brygger du enkelt en perfekt espresso med intensiv smak och läcker crema. Du kan välja mellan en burk med 250g malt kaffe, och en kartong med 18 pods. Varje pod innehåller en kopp espresso, vilket betyder att du slipper allt besvär med dosering, samtidigt som det är enkelt att hålla espressomaskinen ren och fin. Dessutom bevarar de individuella förpackningarna aromen, även när du öppnat paketet.