Buffé 1
»Unna dig inte något i sommar!« Att unna mig njut
ningar tror jag inte på. Det ligger en rejäl portion dåligt samvete i unnandet, och jag hatar att ha dåligt samvete för saker jag gör. Därför har jag vant mig av med det. Det är rätt enkelt faktiskt. Bara att vara lite rak med sig själv och fråga »Vill jag göra detta eller vill jag inte?«. Att unna sig låter som ett misslyckande. Som om jag lever ett riktigt duktigt liv bara när jag arbetar, uppfyller plikter och försakar njutningar. Det goda i livet är jag inte värd, inte förrä n jag har jobbat grymt hårt , träna t manisk t och fått diplom som Supermorsa. Och så orka r ju ingen ha det. Det är då jag unna r mig. Jag unna r mig lite ledighet. Jag unna r mig en kaka till kaffet. Jag unna r mig ett glas vin. Jag unna r mig en kväll på stan. Ofta försvaras unnande t av »för det tycker jag att jag ä r värd« . Som om jag innerst inne vet at t ingen annan tycker det. »JAG BARA TAR« Nuförtiden skiter jag i vilket. Jag har också varit en unnare, men nu har jag rädda t mig själv ur unnarfällan. Jag unnar mig ingenting. Jag bara tar. Jag bara gör. Känner jag för at t vara ledig, så försöker jag se till at t bli det. Är jag hungrig, äter jag. Är jag sötsugen, snaskar jag. Är jag lat, låtar jag mig. Är jag träningssugen, träna r jag. Är jag inte träningssugen, låter jag bli. En av de största vinsterna med att lämna unnarlivet bakom mig ä r att jag känner tydligare vad jag innerst inne vill. Nä r jag unnade mig gjorde jag ofta något jag inte riktigt godkände. Men finns det något mer lockande ä n det förbjudna? O m allt är tillåtet blir det avdramatiserat. SLIPPER MALANDE TANKAR I somma r är det tillåtet at t inte unna sig någo t alls. Det har jag bestämt och jag har bestämt, at t det gäller alla människor. Och nä r du inte unnar dig något, utan bara gör sådant du vill och trivs med det, så slipper du en massa malande av negativa och kritiska tanka r mot dig själv och andra . Det kommer förhoppningsvis lämna plats för lite skönare idéer om hu r du vill leva. Skönt liv är inget d u ska unna dig. Ta allt du kan! Anna Iwarsson Friskis & Svettis SIKTA MOT STJÄRNORNA Du har väl sett vårt nya stjärnsystem? Med det kan du snabbt och enkelt bedöma en maträtt utifrån energi-, fett- och fiberinnehåll. Att äta mindre fett och mer fibrer låter kanske lätt, men det kan vara svårt i praktiken. Här kan stjärnorna hjälpa dig på vägen. I anslutning till vissa av våra recept finns ett antal stjärnor (se sid 20-21). Stjärnorna anger hur stor mängd energi, fett och fibrer maträtten innehåller. Ett lågt fettinnehåll ger många stjärnor liksom ett högt fiberinnehåll. Ett lågt energiinnehåll som är anpassat efter dagsbehovet ger också många stjärnor. Som mest kan varje maträtt ge nio stjärnor, vilket är idealt för de flesta vuxna människors mathållning. Så här fördelar sig stjärnorna över tre intervaller, för en måltid. Energi •• • 2100-2730 kJ (500-650 kcal) • • 2 730-3 1 50 kJ (650-750 kcal) * mer än 3150 kJ (mer än 750 kcal) Fett mindre än 20 g 20-30 g * mer än 30 g Fibrer ** * mer än 10 g 5-10 g * mindre än 5 g Stjärnorna sätts bara på måltider som står för en tredjedel av dagsintaget, så därför fungerar det inte på förrätter, desserter, smårätter, mellanmål etc. SMAKRIKA OSTAR Under året kommer totalt nio varianter av tre ostsorter att presenteras i ICAs sortiment. Först ut är präst, greve och herrgård mellanlagrad och mild, där prästosten har 31 procents fetthalt och de övriga 28 procent. Senare i höst kommer fler lagrade ostar att erbjudas med fetthalt ner till 17 procent. Visste du att: •Vi svenskar äter mest hårdost i hela världen. I genomsnitt 13 kg per person och år. • I vällagrade ostar kan det bildas små vita kristaller (kalciumet kristalliseras). Det är bara ett naturligt tecken på att osten verkligen är lagrad. •ICA-namnet får bäras av de produkter som lever upp till ICAs krav på smak, innehåll och kvalitet. ***