Buffé 1
HALLOUMI MED ROSTADE GRÖNSAKER Ajvar relish är en
ungersk grönsaksröra som finns färdig på burk. Den är god att servera varm eller kall i såser. Här sätter den smak på den stekta osten. FÖR 4 PERSONER ca 750 g potatis 4-6 morötter 3 rödlökar 400 g halloumiost 2 msk olivolja 1 msk balsamvinäger 1 pressad vitlöksklyfta 1 tsk salt, gärna gourmetsalt 1 krm svartpeppar 1 tsk timjan SÅS: 1/2 dl ajvar relish 1 dl lättcréme fraiche GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. Tvätta potatisen och skär den i klyftor. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och skär löken i klyftor. 2. Lägg potatisen, morötterna och löken på el bakplåtspapper i en långpanna. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter. 3. Lägg osten bredvid grönsakerna och stek ytterligare ca 10 minuter. 4. Rör ihop olja, vinäger, vitlök, salt, peppar och timjan i en stor skål. Lägg i salladen och de ugnsstekta grönsakerna och blanda runt. Lägg på osten. Servera med såsen. DRYCKESTIPS: 2001 Fortant de France Syrah Rosé, Frankrike (nr 2236,50 kr), eller 2001 Les Fumées Blanches, Frankrike (nr 22139, 59 kr/BiB 3 liter, 194 kr). FÖR ALLA? Halloumi med rostade grönsaker innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. FETAFYLLDA TOMATER Läckra tomater som man kan grilla på glöden eller i ugnen. En god förrätt, gärna med vitlöksbröd till. FÖR 4 PERSONER 4 stora tomater 50 g fetaost 2 msk hackad gul lök 1 tsk oregano GÖR SÅ HÄR: 1. Skär av ett lock på tomaterna och gröp ut innanmätet. 2. Hacka det fasta tomatköttet och blanda det med osten, lök och oregano. 3. Lägg fyllningen i tomaterna och lägg på locken. Grilla tomaterna över glöden på svag värme i ca 10 minuter. Kan också grillas i ugnen, 225°C, ca 10 minuter. DRYCKESTIPS: BFC Chardonnay/Sémillon, Chile (nr 16644, 69 kr), eller Kourtaki Retsina of Attica, Grekland (nr 7185, 54 kr). FÖR ALLA? Fetafyllda tomater innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: uteslut fetaosten och använd i stället bitar av tofu.