Buffé 1
Uteliv : Allt på en »platta« Det finns många till
fällen under semestern då vi behöver förenkla vår matlagning. Det kan vara på campingsemestern, där grillning eller spritköket blir de tillagningsmetoder som bjuds. Eller i husvagnen och sommarstugan där allt ska lagas till på en platta - då får man vara lite kreativ. Det finns många halv- och helfabrikat som får komma till heders i sommarvärmen. Såser på påse är praktiska då bara vatten eller mjölk behöver tillsättas. Att ha en wok till hands är alltid bra. Den kan även användas på grillen. AV INGMARI E ROU G FOTO MAGNU S RAGNVI D CURRYKYCKLING MED COUSCOUS Servera med couscous, jordnötter, skivad banan och mango chutney. FÖR 4 PERSONER 1 kyckling 2 gula lökar 2-3 msk curry 2 vitlöksklyftor olivolja 2 burkar krossade tomater å 400 g 1 dl tacosås 2 hönsbuljongtarninga r salt, peppar TILLBEHÖR: 2 dl couscous 250 g jordnötter 2 skivade bananer mango chutney GÖR SÅ HÄR: 1. Skär kycklingen i portionsbitar. Skala och klyfta löken. Fräs lök, curry och pressad vitlök i olja i en gryta några minuter. 2. Tillsätt krossade tomater, tacosås, buljongtärningar och kycklingbitar. Sjud under lock på svag värme i ca 25 minuter eller tills kycklingen är klar. Krydda med salt och peppar. FÖR ALLA? Currykyckling med couscous innehåller inte mjölk eller ägg. Gluten ingår. Ändra så här till glutenfritt: välj ris i stället för couscous. FJALLGULASCH MED RENSKAV FÖR 4 PERSONER 2-3 potatisar 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 240 g fryst renskav 400-500 g passerade tomater 5-7 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten) GÖR SÅ HÄR: 1. Skala potatisen, skär den i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. 2. Fräs potatis, lök, vitlök och renskav i olja i några minuter. Tillsätt tomater och buljong. Låt soppan sjuda i ca 10 minuter. FÖR ALLA? Fjällgulasch med renskav innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. WOK MED KORV En rätt med färdiga wokgrönsaker, som finns att köpa frysta, och korv. Allt wokas i vid panna och serveras med grovt bröd. FÖR 4 PERSONER 400 g stark korv, tex chorizo 1 röd eller gul lök olja 500 g frysta wokgrönsaker 1 burk kryddig tomat- eller tacosås, 120 g salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skär korven i skivor. Skala och klyfta löken. Fräs korv och lök i olja i en wok eller vid panna. 2. Tillsätt wokgrönsakerna och tomatsåsen. Fräs på svag värme tills allt är genomvärmt. Smaka av med salt. FÖR ALLA? Wok med korv innehåller inte gluten, mjölk eller ägg, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i den färdiga såsen. CAMPINGDRYCKER Lättburet och smakrikt ska dryckesbatteriet vara på campingutflykten. Finns inga kylmöjligheter vid målet kan man ta till några knep för att kyla det vita vinet och ölet Frys en del råvaror eller rätter och använd dem som kylklampar i packningen. Som frysklampar kan också tetror eller juicekartonger användas, antingen med sitt innehåll eller utbytt mot iste, saft eller annan (frysbar) favoritdricka. Sänk annars ner flaskor och burkar i en nätkasse med snöre så djupt som möjligt i närmaste vattendrag. Eller svep in dem i våta trasor och låt vinden kyla dem. Klarar ni att kånka på en 3-liters bag-in-box rekommenderas röda Mauro Primitivo, Italien (nr 32364,192 kr). Vitt alternativ Dunavår Pinot Gris, Ungern (nr 12411,165 kr). Annars är mindre flaskor (25 eller 37,5 cl) mer praktiska. Goda röda: Chenet Cabernet-Syrah, Frankrike (nr 12808, 29 kr/25 cl), Periquita, Portugal (nr 2574, 36 kr/37,5 cl), Leonardo, Chianti (nr 6915,43 kr/37,5 cl), Jacob's Creek Shiraz-Cabemet Australien (nr 2066, 30 kr/25 cl, 45 kr/37,5 cl), Campolieti, Italien (nr 6792,42 kr/37,5 cl). Festligt mousserande och torrt: Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir, Australien (nr 7359,35 kr/20 cl), eller champagnen Castellane Brut (nr 7557,113 kr/37,5 cl. Starkare saker slutligen: Reimersholms Svenska Nubbar (nr 180,10 flaskor x 5 cl/196 kr), Black Ribbon maltwhisky (nr 565,148 kr/375 ml, 10 flaskor x 5 cl/222 kr).