Buffé 1
GRILLADE LAX- OCH MANGOSPETT FÖR 8-1 0 PERSONER 1
kg laxfilé 2 mogna mango olivolja till pensling salt, nymalen svartpeppar TILL SERVERING: mangoketchup eller mangosalsa 2 lime i klyftor GÖR SÅ HÄR: 1. Skär laxen i 3 cm stora tärningar. Skala och skär mangon i bitar. Varva lax- och mangobitar på dubbla, blötlagda spett. 2. Pensla med olivolja, salta och peppra. Grilla i ca 3 minuter på varje sida. Servera med mangoketchup och limeklyftor. Laxen är godast om den är knappt genomstekt. LAMM BURGARE Lammfärs är gott och relativt magert. En skiva bacon runt varje burgare håller ihop den och ger fin smak. Om du inte vill göra egen chutney passar köpt mango chutney bra. FÖR 8-1 0 PERSONER 1 kg lammfärs 1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 tsk torkad salt, nymalen svartpeppar 2 vitlöksklyftor 8 skivor bacon 8 stora skivor rostat lantbröd skurna i två delar TILL SERVERING: 1 kruka rucolasallad 1 burk matlagningsyoghurt, 2 dl GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda färsen med kryddor och pressa i vitlök. Forma till åtta hamburgare. 2. Linda en baconskiva runt varje och grilla ca 5 minuter på varje sida. Servera med rucola, rabarberchutney och en klick matlagningsyoghurt mellan rostade brödskivor. FÖR ALLA? RABARBERCHUTNEY Skala och hacka 1 gul lök. Blanda med 1 liter grovt skuren rabarber (ca 500 g) i en gryta. Rör ner 2 msk hackad färsk ingefära, 1 kanelstång, 1 urkärnad och finhackad chilifrukt, 4 msk ättiksprit (12%), 3 dl råsocker, 1 krm salt och 3/4 dl vatten. Låt koka utan lock i 45 minuter. Skumma av ev skum. Ta bort kanelstången och häll upp på väl rengjorda, varma burkar. Grillade lax- och mangospett innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Kontrollera för säkerhets skull innehållet i mangoketchupen. Lammburgare med rabarberchutney innehåller gluten och mjölk. Ägg kan förekomma i brödet Ändra så här till glutenfritt: välj bröd utan gluten. Mjölkfritt: välj mjölkfritt bröd och uteslut matlagningsyoghurten. Rabarberchutney innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Kycklingfilé med aprikosglaze innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Spenatsallad med fetaost innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: använd mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör och byt ut fetaosten mot tofuost • KYCKLINGFILÉ MED APRIKOSGLAZE Satsa på kycklinglårfiléer, de är saftiga och smakrika, men även bröstfilé fungerar. Aprikos och kokos tillsammans med sweet chilisås sätter sprätt på pippin. FÖR 8 PERSONER ca 1 kg kycklingfilé, 16 lårfiléer 100 g torkade aprikoser olivolja till pensling salt, nymalen svartpeppar APRIKOSGLAZE: 1 dl aprikospuré (barnmat) 1 dl sweet chilisås 3 msk kokos GÖR SÅ HÄR: 1. Dela filéerna i 16 bitar. Strimla aprikoserna. Fördela dem på kycklingfiléerna. Rulla ihop så att de försluts och trä upp på dubbla spett. 2. Rör ihop ingredienserna till glazen. Pensla kycklingen med olivolja, salta och peppra. 3. Grilla i ca 20 minuter, vänd då och då. Skär ett snitt och se om klar saft rinner ut, då är de färdiga. Pensla på glaze mot slutet av grillningen. SPENATSALLAD MED FETAOST FÖR 8-1 0 PERSONER 300 g färsk spenat 200 g färska champinjoner 1 msk smör 150 g tärnad fetaost i olja gourmetsalt och nymalen svartpeppar HALLONVINÄGRETT: 1 msk hallonmarmelad 2 msk vatten 2 msk balsamvinäger 1/2 dl olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj och rensa spenaten. Klappa den torr med en ren kökshandduk. 2. Skiva champinjonerna och stek i smör. Låt svalna en aning. 3. Vispa ihop vinägretten och blanda väl med spenatbladen. Tillsätt svampen. Arrangera på ett stort fat och toppa med fetaosten. Strö lite gourmetsalt och nymalen svartpeppar över. Recept på rostad färskpotatis samt vildrisoch bönsallad finns på sid 9.