Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 L AX FA R S P LÄTTA R MED ÖRTGRÖNT F
Ö R GÖ R 4 PERSONE R LAXFÄRS : 500 g laxskrap (färs) 2 ägg 1 krm kajennpeppar 1 tsk salt 1 krm peppar 3 dl vispgrädde färska eller torkade örter som rosmarin, timjan, oregano S Å HÄR : I.Mixa lax, ägg och kryddor. Använd gärna matberedare. Späd lite i taget med grädde. 2 . Klicka ner smeten i smord upphettad plättpanna. 3. Strö på örterna och vänd plättarna. Stek i någon minut per sida. 4.Servera med tex lättkokt fänkålsskiva, lätt oljestekta paprikastrimlor och ett gott potatismos med pepparrot. LAXPATE MED GRÖNSAKER FÖ R 6- 8 PERSONE R Laxfärs med grädde och ägg kryddas med örter, salt och peppar. Smala kokta gröna stänger av morot, palsternacka, rättika läggs i smeten och bildar mittenmönster. Patén ugnsbakas och serveras med murkelsås eller trattkantarellsås eller mangochutney och avokadoröra. 1-2 morötter vintips Laxfärsplättar: 1997 Est! Est!! Est!!! di Montefiascone, Italien (nr T 22411, 59 kr) alt Baden Dry, Tyskland (nr 5966, 59 kr). Laxpaté: 1997 Oxford Landing Chardonnay, Australien (nr 16435, 69 kr, ny 1/3) alt Måcon Chaintré, Frankrike (nr 5562, 99 kr, ny 1/3). Friterade laxbollar: Halvtorra 1998 Lone Tree Marlborough Riesling, Nya Zeeland (nr 16436, 59 kr) alt torra 1995 Corbans Amberley Rhine Riesling, Nya Zeeland (nr 16427, 69 kr). FRITERADE LAXBOLLAR MED CHILI &GLASNUDLAR FÖ R 4 PERSONE R 1 paket glasnudlar 400 g laxfilé 1/2 röd paprika 1/2 röd chilifrukt 1/2 msk riven ingefära 3 msk olivolja 1/2 tsk salt 1 klyfta hackad vitlök FRITYRSMET : 21/2 dl vetemjöl 21/2 dl vatten 1 äggula olja till fritering GÖ R S Å HÄR : I.Koka nudlarna i lättsaltat vatten och sila av dem. 2 . Skär lax och paprika i strimlor. Dela chilin och ta bort kärnorna. Hacka chilin mycket fint. 3. Blanda lax, paprika och chili med ingefära, olivolja, salt, peppar och vitlök. 4 . Blanda vetemjöl, vatten och äggula till en slät smet. 5. Forma små bollar, ungefär som köttbullar i storlek. Låt dem bli lite knöliga och spretiga. 6. Hetta upp oljan till ca 180°C, har du inte en fritös så använd en gjutjärnsgryta. 7. Doppa laxbollarna i frityrsmeten och fritera dem, tre, fyra stycken åt gången. 8. Servera bollarna med glasnudlarna och tex sockerärter. Sweet chili passar bra till 1 palsternacka 1/2 paket gröna ärter å 250 g 1 kg skinn- och benfritt laxkött 4 ägg 2 tsk hackad chilifrukt, tex serranochili 1 msk salt 8 dl vispgrädde GÖ R S Å HÄR : I .Sät t ugnen på 175°C. 2 . Skär grönsakerna i långa smala stavar. Koka dem snabbt i lite lättsaltat vatten. 3. Skär laxköttet i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare och mixa tillsammans med ägg, chili och salt. Späd med grädden under mixning. 4 . Smörj en avlång form med smör. Häll i en tredjedel av smeten. Varva sedan grönsaksstavarna och ärterna med resten av smeten. 5. Häll 1 centimeter vatten i en ugnspanna, ställ i formen och grädda i ca 40 minuter. Efter 10 minuter, när ytan stelnat något, lägg på ugnsfolie och grädda färdigt. Prova med en sticka att den är helt torr. Då är patén färdig. Låt den stå och svalna i 10 minuter. 6. Skär med en kniv längs formens kanter så att den släpper fint. Stjälp upp patén. Om du inte ska servera den varm, lägg tillbaka patén i formen och förvara den i kylskåp. 7.Servera med tex spenatblad, gröna ärter, citron och en klick rom av det slag du vill kosta på.
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40