Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 INLAGD SILL FÖ R 6 PERSONE R 1 burk
urvattnade sillfiléer (400 g) 2 gula lökar 1/2 purjolök 1/2 morot 1 msk kryddpepparkorn 1-2 lagerblad LAG : 2 dl vatten 1 1/2 dl socker 1 dl ättiksprit, 12% TILLBEHÖR : 1 dl hackad gräslök 3 dl gräddfil GÖ R S Å HÄR : I.Skär sillfiléerna i bitar. Skala och skiva löken. Rensa, skölj och skiva purjolöken. Skala och skiva moroten. 2 . Varva sillen i en burk med lök, purjolök, morot, kryddpepparkorn och lagerblad. 3. Värm socker och vatten i en kastrull tills sockret löst sig. Tillsätt ättika. Låt lagen kallna. 4 . Häll lagen över sillen. Låt den stå i 2 dygn. Servera med hackad gräslök och gräddfil. Agg ska det givetvis vara till påsk. Därför bad vi några verkliga äggproffs bjuda på sina favoriträtter. Hos Pelle Wejåker och Stina Johansson i Vittinge lever hönsen ett "sunt" liv! De är fria att både sprätta, picka och bada i sanden. Innan man går in i hönshuset ska man först göra ett byte av både kläder och skor för att minimera salmonellarisken. Väl inne måste man viska och röra sig i ultrarapid så att inte hönsen bli tupptokiga och ett herrans liv bryter ut. Här lever 3000 hönor och 20 tuppar i någorlunda harmoni. Hackkycklingen finns även här. Den är en del av hönsens beteende. Och det försiggår en konstant kamp om rangordningen i hönsgården. - Från början var det ingen som trodde på min idé att driva ett hönseri med salmonellafria ägg från hönor i utegång, berättar Pelle som naturligtvis inte gav sig för det. Han har själv varit med om att avla fram den svenska hönan 28 av ingmari e rou g som numera värper vackert krämfärgade ägg. "Sunda ägg" är ICAs varumärke och kännetecknas av att hönorna kan röra sig fritt inomhus och har möjlighet att gå ut. De föds upp på obesprutat spannmål och risken för salmonella i äggen är väldigt liten. -Jag tror på en ny generation konsumenter som av etiska skäl väljer vilka produkter de vill ha, säger Pelle. Och han verkar ha rätt, för även om Sundaäggen är lite dyrare än vanliga burägg så har de en rykande åtgång. Trots att hönsen värper bortåt 150 kg ägg om dagen så räcker inte det för att täcka efterfrågan. Och med alla dessa ägg inpå livet så äts det naturligtvis en hel del dagligen hos familjen Wejåker. Helene Wejåker har lagat familjens favoriträtter inför påsk. Och Pelle tipsar om att han gillar löskokt ägg bäst. Kristian följer ofta med till hönshuset och har blivit god vän med hönsen (fast den han håller i bet honom i handen). Mamma Stina sköter den dagliga driften av hönshuset. foto : Janne hansso n SENAPSSILL FÖ R 6 PERSONE R 8 inlagda sillfiléer, 500 g 6 msk svensk senap 1 dl dijonnaise (fransk majonnässenap) 5 msk strösocker 1 tsk salt 1 msk ättiksprit, 12% 1/2 dl vatten 1/2 dl vispgrädde 11/2 msk matolja 2 msk finhackad dill GÖ R S Å HÄR : 1. Blanda senap, socker, salt och ättiksprit. Tillsätt vatten, grädde och olja medan du vispar tills såsen tjocknar. Blanda ner dill. 2 . Ta upp sillfiléerna och låt dem rinna av. Skär dem i mindre bitar. 3. Varva sås och sill. Låt den stå minst ett dygn före servering. FYLLDA AGG FÖ R 4- 6 PERSONE R 6 ägg 4 msk majonnäs 1 burk svart stenbitsrom (ca 50 g) 1 burk röd stenbitsrom eller löjrom (ca 50 g) 12 skalade räkor Buffé 3 /199 9
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40