Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Påskbuffé eller trerätters festmeny V
issa föredrar att servera en liten buffé som kan förberedas i god tid. Andra tycker att det är festligare med en trerätters meny. LAMMSTEK MED FETAOST OCH VITLÖK FÖ R 8 PERSONE R Lök och äpplen som är lite syrliga passar bra till lammet och palsternacksgratängen. 11/2-2 kg urbenad lammstek 150 g grekisk fårost 1 knippa persilja 6 vitlöksklyftor 2 tsk salt 2 krm svartpeppar 3 msk smör 6 små syrliga, smakrika äpplen (gärna Ingrid Marie) 3 gula lökar 2 knippor salladslök olja till plåten, ca 3 msk GÖ R S Å HÄR : 1. Öppna lammsteken, så att den blir ett plant stycke. Skär fetaosten i stavar. Hacka persiljan. Krossa vitlöksklyftorna. Lägg detta i en sträng på köttet. 2 . Rulla ihop köttet och bind med steksnöre. 3. Sätt ugnen på 1 25°C. 4 . Gnid in steken med salt och peppar. Lägg den på en plåt. Klicka smör ovanpå. 5. Stek 1 1/2-2 timmar i ugnen. Använd stektermometer, vid 70°C är steken lätt rosa inuti. 6. Linda in steken i smörpapper och låt den vila tills resten är klart. 7. Sätt ugnen på 200°C. 8. Dela äpplena i 4 delar. Ta bort kärnhus, men inte skalet. Skala löken och dela den i klyftor. Skär salladslöken i stavar. 9. Lägg detta på en plåt med olja. Ställ in i ca 15 minuter i ugnen. Servera köttet tillsammans med äppel- och lökröran. GRATÄNG MED PALSTERNACKA OCH POTATIS FÖ R 8 PERSONE R 1 kg palsternacka 200 g rotselleri 1/2 kg potatis 2 purjolökar, ca 400 g ca 2 tsk herbamare örtsalt 5 dl vispgrädde 1 dl riven ost GÖ R S Å HÄR : 1 . Skala rotsaker och potatis och skär i tunna skivor. Skär purjolöken i fina strimlor. 2 . Sätt ugnen på 200°C. 3. Smörj en ugnssäker form och varva rotsakerna med purjolöken och örtsalt i formen. 4 . Slå över grädden och strö över riven ost. Grädda i ca 1 timme, tills rotsakerna är mjuka. vintips Snittar: ljust lageröl alt en frisk sauvignon blanc, tex nya chilenska 1998 Echeverria (nr 26603, 65 kr). Lammstek: 1996 Quintas de Pancas Cabernet Sauvignon, Portugal (nr 12523, 75 kr, ny 113) alt 1996 Amethystos Red, Grekland (nr 1 2588, 11 0 kr, ny 1 /3). Årstidens fruktsallad: söt mousserande Asti, Italien alt Samos Nectar, sött vin från Grekland (nr 12549, 99 kr/750 ml). vintips Gäddpaté: 1997 Gruner Veltliner Smaragd Terrassen Thal, Österrike (nr 12962, 79 kr) alt 1996 Petit Chablis Domaine Sainte Claire, Frankrike (nr 5588, 97 kr). Strömmingslåda: öl, ljus lager eller ale/ weissbier SNITTAR... Skär skivor av ett gott bröd, tex grafikbröd, och ta ut små runda smörgåsar med en pepparkaksform eller ett glas, ca 5 cm i diameter. Bre på smör. MED STRÖMMINGSRULLE Dela strömmingsrullar, se recept på strömmingslåda, på mitten och ställ tre rullar på högkant på brödet. Dekorera med rödlök och dill. MED GÄDDPATÉ Skär skivor av gäddpatén, se recept på sid 4, och ta ut rundlar, lika stora som brödet, och lägg på smörgåsarna. Gör små ägg av citronpesto, se recept på sid 4, med hjälp av en tesked och forma i handen. Blöt skeden i vatten och även handen så går det lättare. Lägg ett citronpestoägg på varje smörgås och garnera med dill och citron. ÅRSTIDENS FRUKTSALLAD FÖ R 8 PERSONE R 1 kg apelsiner 2 grapefrukter SOCKERLAG : 1 liter vatten 7-8 dl strösocker 10 stjärnanis 1 kanelstång 1 vaniljstång GÖ R S Å HÄR : I.Koka upp vatten, socker, stjärnanis och kanelstång och låt koka i ca 5 minuter. 2 . Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner kärnorna och lägg även ner vaniljstången i lagen. Ta lagen från spisen och låt kallna. 3. Skala och skär frukterna hinnfria med en vass kniv. Skär sedan frukten i skivor. Varva i en skål och häll på lagen så att den täcker frukten. 4 . Låt stå svalt och dra i minst ett dygn. Servera med lättvispad grädde och rostade hackade nötter. Tips! Nötterna kan man rosta i en panna på spisen eller på en plåt i ugnen. Om det är svårt att hitta stjärnanis så kan man ta vanlig anis i en liten tygpåse som man låter koka med och sedan plockar bort. Vilka kryddor man väljer att låta koka med i lagen är också upp till var och en. Ingefära eller kryddnejlika blir också gott.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40