Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Påskbuffé eller festlig trerätters me
ny En enkel påskbuffé eller en festlig trerätters meny, det är bara att välja. Gäddpatén och strömmingslådan gör sig lika bra i buffébordets formar som på fina små förrättssnittar. Därefter en fylld lammstek och som avrundning en solig fruktsallad. Recepten kommer från Grafikens hus. I maj 1996 öppnade detta centrum för den grafiska konsten. Den gamla kungsladugården har fått ljusa laserade väggar som bildar en vacker fond till grafiken. Det är en spännande tanke att för bara ett par år sedan bodde här hästar och kor. På övervåningen, den gamla GRAFIKBRÖD TIL L 2 BRÖ D 100 g kärnfria katrinplommon 50 g torkade aprikoser 100 g russin, ca 1 1/2 dl 1 liter vatten 2 dl linfrö 5 dl fint rågmjöl 2 dl rå g kross 2 dl mörk sirap 2 msk salt ev 100 g valnötter ca 2 liter vetemjöl special 2 paket torr jäst GÖ R S Å HÄR : 1 . Grovhacka katrinplommon, aprikoser och russin. Blanda hacket med vatten, linfrö, rågmjöl och rågkross i en kastrull. 2 . Koka på svag värme i 20 minuter till en gröt. 3. Låt den svalna till ca 37°C och häll sedan upp den i en degbunke. Tillsätt sirap och salt. 4 . Blanda mjöl och torrjäst. Rör ner det till en så kladdfri deg som möjligt. 4 höskullen, avlöser utställningarna varandra. Just nu och i sommar visas utställningen 111+1, med praktverk av både Zorn och Fridell. På undervåningen finns en fungerande tryckeriverkstad och kafé. Det starkt gula kaklet och zinkdisken med sina blå späntade brädor har blivit ett signum för kafét. Det drivs av de tre tjejerna Christina Larsson, Helena Bartling och Maria Printz Emond. På disken står ofta läckra bufféer eller doftande bullar och kakor uppdukat. Soppa och mackor finns alltid i kafét när Grafikens hus är öppet, men varm mat måste man beställa i förväg. -V i är inga extremmatlagare, utan tycker om god, enkel, fräsch mat som inte är så svår att laga. Det säger Maria Printz Emond, som var konsult i matbranschen från början men nu 5.Tillsätt ev även valnötterna, som ska vara grovhackade. Låt degen jäsa i 40 minuter. 6. Knåda degen och dela den i två delar. Lägg dem i smorda avlånga 2-litersformar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. 7. Sätt ugnen på 175°C 8. Grädda bröden i 50 minuter längst ner i ugnen. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler. CITRONPESTO 100 g sötmandel 1 citron, ca 3/4 dl citronsaft 2 dl hackad färsk dill 1-11/2 dl olivolja GÖ R S Å HÄR : 1 . Skålla mandeln. Skala och lägg den i en mixer. Kör till ett fint mos. 2 . Pressa saften ur citronen. Tillsätt den och dillen. 3. Mixa lite till och häll i oljan till en lagom tjock pasta. Smaksätt ev med rivet citronskal. GADDPATE FÖ R 15-2 0 PERSONE R 400 g gäddfilé 2 fiskbuljongtärningar 3 ägg 1 msk potatismjöl peppar, salt 3 dl vispgrädde 1 dl mjölk 1 dl finhackad dill GÖ R S Å HÄR : 1 . Sätt ugnen på 175°C. 2 . Skär fisken i mindre bitar och lägg i mixer. Mixa med buljongtärningar, ägg, mjöl, peppar och salt. 3. Späd med kall grädde och mjölk till en slät och porös smet. Blanda sist i dillen och kör lite till. 4 . Lägg ett tillklippt bakplåtspapper i botten på en 1 1/2liters avlång ugnssäker form. Häll i smeten. Täck med al-folie. 5. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. 6. Låt patén svalna i formen. av ann a gidgård foto : Janne hansso n vintips: ja n Samuelso n också arbetar med catering. Här har de dukat upp en liten behändig buffé, som har allt man är sugen på, men inget överflöd. - Det är onödigt att rada upp en massa rätter, så att man bara luras att ta för mycket eftersom man inte lyckas välja. Den här lilla buffén kan också serveras som en trerätters middag. -Vi utformar menyn efter säsongen och våra lokala förutsättningar, säger Christina, som lagat maten. Det är därför den här maten ändå är unik för just oss. STRÖMMINGSLADA FÖ R 15-2 0 PERSONE R 500 g strömmingsfiléer 1-2 burkar ansjovisfilé ä 125 g 4 msk chilisås ca 1/2 msk ströbröd 2 msk smör GÖ R S Å HÄR : I .Sät t ugnen på 200°C. 2 . Skölj strömmingsfiléerna och klipp bort ryggfenan. 3. Lägg en ansjovisfilé på varje strömmingsfilé, dela ev ansjovisfiléerna så att de räcker till samtliga strömmingsfiléer. 4 . Rulla ihop strömmingarna med skinnsidan ut. 5. Lägg rullarna tätt ihop i en smord ugnssäker form. 6. Bre chilisås över strömmingsrullarna. Strö över lite ströbröd och klicka över smöret. 7. Grädda i 15-20 minuter. Låt sedan lådan kallna. Servera lådan som den är eller lägg rullarna på snittar, se tips på sid 6. Buffé 3/199 9
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40