Buffé 1
Buffé MAJ – SMAKERNA/ SPANINGARNA/DETALJERNA
Buffé FRÅN TRÄDGÅRD TILL TALLRIK
Buffé TRE FRÅGOR
Buffé FÖRSOMMARFEST MED NIDAL KERSH
Buffé PREMIÄR FÖR PRIMÖRER
Buffé VEGO FÖR ALLA SMAKER
Buffé ICAs EGNA SIDOR
N Snabbmat Knut & Christina signerad Bakom våra f
ärdigrätter från ICA I Love Eco står Knut och Christina i värmländska Mässvik. NÄR KNUT LILLIENAU tog över gården Mässvik i Värmland år 2000, såg han snabbt att den dåvarande mjölkproduktionen inte var lönsam. Istället bestämde han sig för att satsa på ekologisk köttproduktion. Det visade sig vara helt rätt beslut. Nästan tjugo år senare har Knut och Christina Jonsson Lillienau expanderat verksamheten till en välbesökt saluhall med kafé, Grön Ko Café & Saluhall, och en framgångsrik produktion av färsk färdigmat. – När vi öppnade saluhallen köade folk utanför för att få köpa vårt kött, men ville främst ha de finare styckdetaljerna vilket lämnade stora delar av djuret kvar. Vi insåg att vi behövde hitta ett sätt att både minska svinnet och nå ut till konsumenter utanför Värmland för att få det att snurra. Det var då vi kom i kontakt med MicVac-metoden. MICVAC ÄR en metod för tillverkning av färsk färdigmat där maten ångkokas och pastöriseras i sin förpackning. Den ger inte bara maten lång hållbarhet utan bevarar också smak- och näringsämnen. Metoden gav Knut och Christina möjlighet att minska svinnet och samtidigt erbjuda kunder över hela landet en snabb, smakrik och hållbar matupplevelse. Idag tillverkas färdigrätterna på Matmejeriet i Karlstad, där Knut och Christina delar lokaler med andra lokala matproducenter, och säljs vidare till matbutiker och andra återförsäljare. – Matsvinnet är idag en av våra största miljöbovar. 25 procent av det som produceras kasseras någon gång under värdekedjan från primärproducent till förädling, grossist, butik och hemmet. Det här beror många gånger på kort hållbarhetstid, inte minst när det kommer till färsk färdigmat. Bland rätterna som Knut och Christina tillverkar för ICA I Love Eco återfinns klassiker som köttbullar i gräddsås med potatismos och korv stroganoff med ris, men nästa steg för Knut och Christina är att satsa mer på vegetariskt. – Vi äter själva inte så mycket kött, men när vi gör det så väljer vi bra, högkvalitativt och KRAV-ekologiskt kött. Framåt så vill vi jobba mer med vegetariskt och göra det riktigt bra, gott och spännande. / KNUT LILLIENAU OCH CHRISTINA JONSSON LILLIENAU BOR: Mässvik i Värmland. GÖR: Driver gården Mässvik Säteri med produktion av kött och färdigmat under etiketten Grön Ko, liksom Grön Ko Café & Saluhall. Gården har tilldelats flera priser och utmärkelser som Årets nötköttsproducent 2015 och Årets Matentreprenör i Värmland 2016. ICA I Love Eco är vårt eget ekologiska sortiment med mat och saker till ditt hem. Bland våra ICA I Love Eco färska färdigrätter finns KRAV-märkta klassiker som köttbullar och korv stroganoff. Du hittar dem i kyldisken i din butik. 35 BUFFÉ #05/2018 R I C A s E A G S I D O
Buffé SETT I FLÖDET
Buffé NÄSTA NUMMER