Buffé 1
Buffé MAJ – SMAKERNA/ SPANINGARNA/DETALJERNA
Buffé FRÅN TRÄDGÅRD TILL TALLRIK
Buffé TRE FRÅGOR
Buffé FÖRSOMMARFEST MED NIDAL KERSH
Buffé PREMIÄR FÖR PRIMÖRER
Buffé VEGO FÖR ALLA SMAKER
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SETT I FLÖDET SETT I FLÖDET Tänk utanför trä
dgårdslandet i sommar och plocka in blommorna i köket. AV SONJA NETTELBLADT RECEPT & FOTO SIRI BARJE smaker Blomstrande VIOLER PÅ FRUKOSTMACKAN, krasse i salladen, rosenblad på tårtan och lavendel i latten. Den senaste trenden att slå ut i sociala medier är att plocka in blommor i köket, som dekoration, smaksättning eller huvudingrediens. De får inte bara maten att se vackrare ut (och genererar fler gillamarkeringar!) utan bidrar med både smak och textur. Vad sägs till exempel om tempurafriterade zucchiniblommor, scones med syrener eller en smoothiebowl med penséer? – Blommor ser otroligt vackert ut och ger en cool smak, säger kocken, stylisten och blomsterälskaren Siri Barje. Mina föräldrar har alltid odlat blommor, grönsaker och växter så när det var säsong hade vi alltid ätbara blommor hemma, som krasse, ringblomma, tusensköna, kärleksört, penséer och violer. Så steget till att lägga blommor på maten var inte så långt. Om man inte testat att ha blommor i mat tidigare, var ska man börja? – Börja med penséer. De finns i massa olika färger, passar till all typ av mat och har en mild smak. Köp på närmaste blomsterhandel och använd till salladen, soppan, mackan, efterrätten... / Ä BLOMMIG SMOOTHIEBOWL 2 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 2 dl blandade frysta bär 2 dl yoghurt 1 dl mjölk Topping 1 päron 2 msk quinoa- eller dinkelpuffar 2 msk sesamfrön 2 msk chiafrön 2 msk valnötter 2 msk jordnötssmör 2 msk flytande honung basilikablad och penséer till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Mixa bären med yoghurt och mjölk till en tjock smoothie. Fördela smoothien i två skålar. 2. Skiva päronet och lägg på. Toppa med quinoaeller dinkelpuffar, frön och valnötter. Klicka på jordnötssmöret och ringla över honungen. 3. Garnera med basilika och penséer. SIRI BARJE BOR: Södermalm i Stockholm. GÖR: Kock, matstylist och kokboksförfattare. AKTUELL MED: Instagrammar flitigt på @olivehummer och lagar mat i TV4 Nyhetsmorgon. TIPS! Undvik att äta blommor som besprutats eller växt intill vägkanten. @ANETTVELSBERG @GEEPAREE22 37 BUFFÉ #05/2018 @KAROLANERONDEAU E N K L U A R E N D T R O R !
Buffé NÄSTA NUMMER