Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE ANNA HELLSTEN Journalist Ann
a började sin bana som musik kritiker 1995 och har sedan dess jobbat med tidningar som Pop, Bibel, Residence och Sydsvenskan. Sedan några år tillbaka bor hon i Köpenhamn och skriver för bland annat Svenska Dagbladet. I det här numret hittar du hennes reportage från Rosendals Trädgård på sidorna 12–16. Snart är sommaren här! ÄNTLIGEN HAR NATUREN vaknat till liv igen och med den alla smaker som hör säsongen till. Butikshyllorna fylls av krispiga sockerärtor, syrlig rabarber och knippen med späda morötter – och i trädgårdar och skogar väntar nässlor, ramslök och kirskål på att plockas. Det är hög tid att njuta och ta till vara på vad naturen har att ge! I DET HÄR numret har vi träffat några som vet att följa årstidernas rytm i köket. Hos Billy White på Rosendals Trädgård i Stockholm går matmagi och hållbarhet hand i hand. Vem blir inte sugen på recept som grillad salladslök och getost på surdegsbröd eller bullar med rabarber och kolasås? Vi har också pratat med kokboksaktuella konditorn My Feldt som ger sina bakverk smak med hjälp av säsongens råvaror. FÖRSOMMAREN ÄR OCKSÅ en tid att bjuda in. Högtider som skolavslutningar, studenter, bröllop och Eid al-fitr avlöser varandra och vad är härligare än att samlas kring ett bord fyllt av kryddig kebab, krämiga röror och svalkande lemonana? Med enkla recept som går att förbereda kan du också bespara dig stress – fråga Nidal Kersh som på sidorna 20–25 bjuder in både familj och vänner till en storslagen försommarfest! / Redaktionen FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölkprotein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. Ditt bästa tips för att äta mer hållbart? – Sluta storhandla och börja handla för dagen! När vi flyttade till i Köpenhamn fick vi kyl- och frysutrymmet halverat och intressant nog gör det att vi slänger betydligt mindre mat än förr. Vad ger dig sommarkänsla? – Sena, långa middagar utomhus i vår trädgård. Mer matspecifikt så skulle jag säga lavendel! Älskar att baka med det och att ha det i drinkar. LENNART WEIBULL Fotograf Efter gymnasiet tog Lennart värvning som fotograf i amerikanska militären där han lärde sig grunderna i fotografi. Det var början på en resa som så småningom ledde honom till mat, stilleben och inredning. I det här numret har han plåtat vegoreportaget på sidorna 30–33. Ditt bästa tips för att äta mer hållbart? – Handla mat i säsong och ät mer närodlat. Vad ger dig sommarkänsla? – Svenska jordgubbar och bbq. ELIN ÅSTRÖM Stylist Efter att ha jobbat som kock och drivit egen cateringfirma ägnar sig Elin sedan tio år tillbaka åt matstyling. Hon är även utbildad konsult inom kost och friskvård och ägare till nystartade Yos Yoga i Stockholm. Till det här numret har hon stylat reportaget med Nidal Kersh på sidorna 20–25. Ditt bästa tips för att äta mer hållbart? – Låt grönsakerna bli huvudingrediens och ta reda på hur du kan använda sådant som du kanske annars slänger, som blast, skal, blad. Det mesta går att använda! Vad ger dig sommarkänsla? – Utbudet av säsongens bär, örter och grönsaker – allt smakar mer och bättre. Nakenbad är en annan sommarfavorit. 4 BUFFÉ #05/2018 Bakom kulisserna under arbetet med nya numret av Buffé. Ledare
Buffé MAJ – SMAKERNA/ SPANINGARNA/DETALJERNA
Buffé FRÅN TRÄDGÅRD TILL TALLRIK
Buffé TRE FRÅGOR
Buffé FÖRSOMMARFEST MED NIDAL KERSH
Buffé PREMIÄR FÖR PRIMÖRER
Buffé VEGO FÖR ALLA SMAKER
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SETT I FLÖDET
Buffé NÄSTA NUMMER