Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Ma väl TEX T SUSSA N ÖSTE R & ANN A
GIDGÅR D | FOT O ALBER T HÅKANSSO N Grilla sunt A V SAR A HÖCUI T 1U . Det är mysigt att grilla, och det kan vara riktigt sunt också - om man bara grillar på rätt sätt. Välj fettsnålt och håll koll på glöden. At t grilla ä r ett trivsamt oc h ofta hälsosam t sät t at t laga mat . De t ta r lite tid , vilket gö r mate n aromatis k och smakrik , och man hin - ne r varva ne r oc h umgå s innan man sätte r sig ne r vid bordet . O m de t ska bli en fettsnå l måltid avgö r vi själva. Till at t börja med handla r de t o m at t välja rät t livsmedel. Renskure t nötköt t innehåller int e me r än 2-3 procen t fett, och som tillbehö r passa r grönsake r som man rosta r i ugnen . Rosta d potati s är naturligtvis et t sun - dare alternativ till pomme s frites. Även o m ma n grillar fettsnåla köttbita r kan ofta tillbehöre n vara själva fettboven . Et t got t och mager t alternativ till de n vanliga majon - nässåsen ä r en tomat - eller voghurtbasera d sås. Även en smakrik grönsakssalsa , baserad på te x tomat , paprika eller persika , är br a tillbehör . All t handla r dock int e o m fett, de t finns andr a faro r me d grillen . Precis som vid för - bränninge n i en bilmoto r bilda r förbränning - en av ved eller grillkol en mängd gifter. Röke n från lågorn a innehålle r PAH , polycykliska aro - matiska kolväten, som kan förorena livsmedlen på grillgallret , PA H anses cancerogen t oc h olämplig t at t få i sig. A oc h o vid grillning är at t vänt a u t e n riktig t fin, grå glödbäd d inna n ma n lägge r kötte t eller grönsakern a på gallret . Unde r grillningen är de t viktigt at t int e rör a run t i glödbädden , eftersom ohälsosamm a partikla r d å kan virvla run t oc h hamn a p å ma - ten . Fet t som droppa r från kötte t ne r på glöd - bädde n kan slå up p eldsflammor . O m d u är ut e i skogen oc h ska gör a up p e n eld fö r korvgrillning gäller de t at t se up p me d veden . Gran , tall och dera s kotta r innehålle r giftiga ämne n och gö r för övrig t att kötte t inte smaka r gott . N u finns de t ingen störr e anledning till or o o m ma n någo n gån g råkat lägga en bi t köt t p å flammande eld. Som tu r är grillar vi förhållandevis sällan , oc h de t finns naturligtvis andra , betydlig t störr e hälsoriske r i kosten . Me n visst är de t bra at t sommaren s trevliga grill - fester också kan vara hälsosamma . Tän k på.. . • at t tork a av olja oc h marinad innan kötte t lägg s p å grillen , oc h at t int e pensla kötte t med olja unde r grillningen (droppa r på kolen ) • at t h a en spravrlaska med vatten till hand s o m eldsflammo r skulle slå up p u r glöde n • at t h a et t höj - och sänkbar t galler så at t d u kan reglera värmen , klotgrillen ska ha en venti l dä r d u kan reglera värmen Potatissallad Den här magra potatissalladen - med fina fettsyror - är lika god varm, i början av grillkvällen, som kall, när skymningen börjar falla och det är dags för vickning! FÖR 4 PERSONER 1 kg potatis (små, gärna färsk) 2-3 msk raps- eller olivolja 2-5 vitlöksklyftor 1 knippe persilja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Borsta potatisen väl. Koka och häll upp den i en skål. Halvera stora potatisar. 2. Pressa i vitlöken i oljan och klipp i persiljan. Häll detta över potatisen. 3. Dra några varv på pepparkvarnen, salta och blanda väl med den heta potatisen. A Smaksatt vatten Smaksätt med gurkskivor, antingen bara gurka eller tillsammans med citronskivor. Gurkan kan man skära på längden med hjälp av en osthyvel, det blir fina långa girlanger. Även apelsin är gott att lägga i vattnet. VITKÅLSKNYTEN MED KUMMIN Gott och nyttigt som ttiibehör ttii griiiat kött eiier kyckling. Finriv vitkål som till en portion och lägg kålen på en bit folie. Klicka över en till två matskedar créme fraiche, strö över knappt en halv tesked hel kummin, salta och vik ihop till ett knyte. Gör ett knyte till varje person. Lägg knytena på grillgallret och grilla i ca 10 minuter. Tsatsiki God och kalorisnål sås till grillspett eller som brödpåiägg. Räcker till 4-6 personer. Riv 1 slanggurka grovt, lägg den rivna gurkan i ett durkslag, salta och låt gurkan rinna av. Pressa bort den sista vätskan med hjäip av en träslev och lägg gurkrivet i en skål. Tillsätt 1 burk matlagningsyoghurt och pressa över 2-5 vitlöksklyftor, beroende på mod. Smaka ev av med salt. Apelsinsmoothie med kanel och banan Varför inte prova på en smoothie, ett perfekt mellanmål med vitaminer och mineraler. Smoothie görs bl a på yoghurt och mjölk som mixas med färska frukter och bär till en len och mjuk konsistens. CA 6 DL Skala och dela 2 bananer. Kör bananer och saften från 1 apelsin i en mixer. Tillsätt 21/2 dl mild yoghurt naturell, 1 tsk florsocker och 1 msk flytande honung. Mixa i ytterligare några sekunder. Häll upp i glas. Pudra över lite kanel. Garnera med citronmeliss och en apelsinklyfta. Servera genast eftersom drinken lätt missfärgas, text & bild: frukt & gröntfrämjandet Tillförsommarensgrillkvällar
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40