Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Skriv gärna till Dialog och tyck til
l om sådant som är bra - och givetvis om sådant som är mindre bra. Vår ambition är att alla ska få svar. Vi förbehåller oss rätten att korta ner de publicerade bidragen. Adressen är Buffé, Dialog, Box 6630, 113 84 Stockholm. E-post: red.buffe@forlaget.ica.se Lisbeths krönika Picknick & Matig Mack När vi packade bilen igår ställde vi som vanligt picknick-korgen i baksätet. På väg till släkten stannade vi där vi brukar och insöp sjöutsikten medan vi njöt av kaffet och mackorna. Picknick tröttna r vi aldrig på . De n kan varieras efter årstid oc h omständighete r oc h plockas iho p av de mest skiftande ingredienser . Nu har jag fatt flera nya tip s i de t hä r numre t av Buffé. Den riktiga picknick-säsongen står för dörren . För vår del invigs den med en tidi g Fågclmorgon i Sörmland iho p med grannarna . Nä r vi spana t efter rosenfink och härmsångare och uppräckt rara växter bulla r vi up p e n rejäl frukos t på strandäng - arna nere vid viken. Den smaka r himmelskt . Fräsch butik vid väg. På hemväg från släkten n u i helgen behövd e vi tank a båd e bilen och kvlskäpet. Passade på at t göra der på en Statoil-mack , som numer a är en del av [CA-familjcn genom partnerskape t med Statoi l i Norge . Bensinmackama har verkligen förändrats under 90-talet. Frän at t tidigare mes t h a varit inriktade på bilrelaterade produkte r oc h tjänste r har d e n u alltmer kommi t att likna närbutiker . Den vi besökte hade et t bra grundsortimen t av de t man behöver kompletter a med efter e n bortahelg . Oc h orde t mack får en extra dimensio n nå r ma n möt s av en sa hostand e "mackdisk " som vi gjorde . Där fanns matiga smörgåsa r at t äta på resan , eller at t ta med som lunch - eller kvällsrätt. Dessutom et t extra plus för den fräscha toaletten . Ett måste för den här typen av butiker . Sa småningom komme r de n hä r butiken at t gå unde r namne t ICA Express , oc h tanken bakom de n typen av buti k kan d u läsa o m på sidan 39 i tidningen . Grilla klokt! Grilltillbehören var framplockade i butiken ; n u har startskotte t gåt t för sommaren s grillande , sa därfö r ge r också Buffé grilltips i dett a nummer . Int e mins t o m hu r ma n bär sig åt för at t grilla förståndig t - de t önska r jag at t jag hade vetat i min ungdom d å jag me d förtjusning smaskade i mig svarta korvar oc h köttbita r som slickats av elden . Som tu r är ha r jag lärt mi g bättr e med åren . På tal o m grilla t - de t är ju även säsongsstar t för solning . Et t anna t områd e dä r jag måste erkänn a at t de t ha r tagi t onödig t mäng a är för mig at t bli vuxen no g at t sola sakta. Hu r mång a gånge r ha r jag inte gjor t misstage t at t "grilla mig " och fått skämma s för mi n knallröda näsa oc h vidbrända axlar. Som tu r ä r gö r mi n dotte r int e o m min a tabbar . De t ä r tu r at t ma n kan lära så länge ma n lever. Skön försommar ! Lisbeth Kohls Konsumen t & kvalitet , IC A A B A r Vi fick ett samtal om parmesanost. Det gällde förekomsten av ägg i parmesan, pga att ämnet lysozym ibland ingår i parmesan. Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, som skriver våra råd om allergi och intolerans, har nu med hjälp av källor som tex Livsmedelsverket, Allergiförbundet, Italienska statens utrikeshandelsbyrå mfl tagit reda på hur det ligger till. Svar: Lysozym, E 1105, är ett konserveringsmedel som tillverkas av ägg och kan innehålla äggprotein. Lysozym måste deklareras och används för att undvika problem med mögelbildning. Ibland förekommer lysozym i viss lagrad ost av utländskt ursprung, bl a i Förnedrand e uppmaning ? Hej! Jag läste en sak i Buffé angående matallergi som gjorde mig så rasande att jag måste rusa upp och skriva. Det står: "Läs alltid innehållsdeklarationen!" Och det är riktat till en allergiker! Det kändes nästan lite förnedrande å allergikerns vägnar, jag tror det var det som upprörde mig så. Visst, jag vet att ni gör så gott ni kan - men är det någon av er som har kunskap om svår matallergi eller lever i en familj med svår matallergi? När man lagar mat i en familj med matallergier så gör man ingenting annat än läser innehållsdeklarationer, varje gång man handlar, sedan innan man öppnar förpackningen, och sedan en gång till! Och ändå så kan man känna viss oro när man använt något nytt! Man läser även på sådana varor som man brukar använda - för helt plötsligt har produkten ändrats och i mitt fall får det inte bli fel en enda gång, det kan betyda döden för min son. Jag vill dessutom påpeka en sak som (också) upprörde mig härom veckan. En sak som bevisar okunnigheten hos en del matproducenter. Det gäller maskinurbenad köttmassa. Detta är en produkt som deklareras som kött, men det talas ingenting om att det kan vara kycklingkött. Det är alltså varmkorv som innehåller kyckling. Vad händer då med dem som inte ska äta kycklingkött? Det kan ha mycket stor betydelse för en extremt känslig äggallergiker om det är kyckling i korven. Lena Gudmundsson Svar: Ledsen att du misstolkat mig. Jag tycker att det är viktigt och välmenande att alltid påpeka att man ska läsa innehållsdeklarationen på de livsmedel som allergiker använder. Ta det i stället som något positivt som hjälper alla dem som inte har din kunskap och erfarenhet, men som ändå vill kunna bjuda tex din son. Jag är själv glutenintolerant sedan många år och väl insatt i problematiken att ständigt bevaka vad som går att äta eller ej. Angående maskinurbenad köttmassa svarar Livsmedelsverket att själva djurslaget ska anges i innehållsdeklarationen. Vill du i alla fall undvika denna produkt rekommenderar jag att du använder namnskyddade produkter som tex falukorv, där den maskinurhenade köttmassan inte får ingå. Elisabeth Ekstrand Hemmingsson de t äg g i parmesanost ? någon sort av rundpipig ost från Danmark, enligt Livsmedelsverket. Enligt min rundringning används lysozym även bl a i den italienska osten Gråna Padano, som är av parmesantyp, och det kan även förekomma i andra sorter av samma typ. Dock ej i den italienska "originalparmesanen" ParmigianoReggiano. Äggallergiker bör därför alltid kolla lagrad importerad ost. Före EU-inträdet kunde man lättare härleda detta konserveringsmedel till ägg, eftersom det då kallades ägglysozym. I Sverige används nitrat av salpeter vid osttillverkning i stället för lysozym.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40